Caponata po sycylijsku warzywna z bakłażana

niesamowicie pyszne danie kuchni włoskiej! Caponata przyszła do nas ze słonecznej ciepłej Sycylii, to obfita przekąska z pieczonych warzyw w słodko - kwaśnym sosie. Doskonała zarówno na gorąco, jak i na zimno!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 33 % 6 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na zdjęciu główne produkty potrzebne do przygotowania Caponaty na sycylijskim warzywnym bakłażanie. Dobrze umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana na średnie kawałki. Jeśli masz duże niebieskie, najpierw pokrój je w koła, a następnie każde koło na 2 lub 4 części. Posyp bakłażana solą i zalej wodą. Teraz bakłażany, które są gorzkie, są coraz mniej powszechne, ale radzę nie zaniedbywać tego kroku, ponieważ po namoczeniu w słonej wodzie podczas pieczenia bakłażany wchłaniają znacznie mniej oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń nasiona i łodygę z papryki, pokrój w paski lub pióra, jak na zdjęciu. Dla jasności i piękna potrawy zaleca się stosowanie papryki o różnych kolorach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój seler w pierścienie o szerokości nie większej niż 3 milimetry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia bakłażanów, określ ilość & quot; na oko & quot;. Odcedź słoną wodę z bakłażana i lekko je wyciśnij. Dodaj niebieskie na patelnię i ciągle mieszając smaż, aż pojawi się złoty kolor(zajmie to około 5 minut). Następnie ułóż gotowe bakłażany na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i czosnek. Spłucz w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w pióra i drobno posiekać czosnek. W przepisie użyto czerwonej cebuli, możesz wziąć zwykłą cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w kostkę. Jeśli nie akceptujesz obecności skórki pomidorowej w gotowym naczyniu, możesz ją wcześniej usunąć. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą przez minutę lub dwie, a następnie łatwo usuń z nich skórę. W przepisie wykorzystano zwykłe pomidory i pomidory koktajlowe (są słodsze i bogatsze w sezonie zimowym).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z grubymi krawędziami podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. W gorącym oleju wyślij pieprz i seler. Ciągle mieszając, smaż przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj cebulę i czosnek, kontynuuj mieszanie. Gotuj przez około 3-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pomidory do patelni. Sól (ostrożnie z solą, ponieważ oliwki i kapary, które dodam pod koniec gotowania, są już słonawe). Dodaj również szczyptę cukru, ziela angielskiego i zmieloną czerwoną paprykę, chili do smaku, suchą bazylię i 1 łyżkę octu(w przepisie użyto octu 5%). Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij bakłażany do warzyw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A następnie oliwki i kapary (oliwki można pokroić w plasterki lub połówki według uznania). Ponownie wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe naczynie z pieca i pozostaw na chwilę pod pokrywką.

Caponata została wymyślona dawno temu, przepis pojawił się sam, po prostu wrzucili do kotła wszystkie warzywa, które były w ogrodzie i dobrze przyprawione.

bogatsi Sycylijczycy dodawali do gulaszu delikatesową rybę, a chłopi zastąpili ją bakłażanem. To z bakłażanem przepis po raz pierwszy pojawił się w naszym regionie.

gotową Caponatę można podawać natychmiast na gorąco, będzie służyć jako dodatek do ryb, drobiu lub mięsa. Bardzo dobry jako niezależne danie.

alternatywnie gulasz można włożyć na noc do lodówki, a rano rozsmarować Caponatę na garbie świeżego chleba lub grillowanym kawałku bochenka i podawać z gorącą filiżanką kawy lub herbaty.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy