ziemniaki w śmietanie z czosnkiem

Spróbuj tego pachnącego ziemniaka i oceń! Ziemniaki w śmietanie z czosnkiem to apetyczne danie, które zostanie zapamiętane nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także niesamowity aromat. Czosnek w połączeniu ze świeżymi gałązkami rozmarynu nadaje duszonym ziemniakom pikantność i pikantność.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

przede wszystkim ziemniaki należy obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój go na średnie kawałki, ale niezbyt drobno.

cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

czosnek obrać, umyć.Rozłóż obrane ząbki czosnku na desce do krojenia i zmiażdż je płaską stroną noża. Następnie posiekaj, ale niezbyt drobno. W ten sposób czosnek nie będzie miał czasu na przypalenie i przekaże swoje smaki i zapachy ziemniakom podczas smażenia.

gałązki rozmarynu (można zastąpić tymiankiem) umyć i osuszyć, układając na ręczniku papierowym.

wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem, podgrzej i ułóż pokrojone ziemniaki. Dodaj posiekaną cebulę do ziemniaków. Sól i pieprz. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i wrzuć posiekany czosnek. Na średnim ogniu smaż ziemniaki na złoty kolor, mieszając ze wszystkich stron, przez 10 minut.

po usmażeniu ziemniaków wlej bulion z kurczaka na patelnię (można go zastąpić mięsem lub warzywami). Zagotuj bulion wlany do ziemniaków i zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Przykryj patelnię pokrywką. Kontynuuj duszenie ziemniaków przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. W takim przypadku bulion powinien zmniejszyć objętość o co najmniej połowę.

pod koniec gotowania dodaj śmietanę do ziemniaków i dobrze wymieszaj. Posmakuj soli i pieprzu i w razie potrzeby dopraw potrawę. Dusić ziemniaki w śmietanie przez kolejne 5-7 minut i zdjąć patelnię z ognia. Pozwól potrawie trochę zaparzyć.

umieść gotowe ziemniaki w śmietanie z czosnkiem w pięknym naczyniu do podania. Najlepiej podawać od razu, gdy ziemniaki są gorące i pachnące, przyozdobione świeżymi gałązkami rozmarynu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy