skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim ziemniaki należy obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój go na średnie kawałki, ale niezbyt drobno.
cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
czosnek obrać, umyć.Rozłóż obrane ząbki czosnku na desce do krojenia i zmiażdż je płaską stroną noża. Następnie posiekaj, ale niezbyt drobno. W ten sposób czosnek nie będzie miał czasu na przypalenie i przekaże swoje smaki i zapachy ziemniakom podczas smażenia.
gałązki rozmarynu (można zastąpić tymiankiem) umyć i osuszyć, układając na ręczniku papierowym.
wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem, podgrzej i ułóż pokrojone ziemniaki. Dodaj posiekaną cebulę do ziemniaków. Sól i pieprz. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i wrzuć posiekany czosnek. Na średnim ogniu smaż ziemniaki na złoty kolor, mieszając ze wszystkich stron, przez 10 minut.
po usmażeniu ziemniaków wlej bulion z kurczaka na patelnię (można go zastąpić mięsem lub warzywami). Zagotuj bulion wlany do ziemniaków i zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Przykryj patelnię pokrywką. Kontynuuj duszenie ziemniaków przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. W takim przypadku bulion powinien zmniejszyć objętość o co najmniej połowę.
pod koniec gotowania dodaj śmietanę do ziemniaków i dobrze wymieszaj. Posmakuj soli i pieprzu i w razie potrzeby dopraw potrawę. Dusić ziemniaki w śmietanie przez kolejne 5-7 minut i zdjąć patelnię z ognia. Pozwól potrawie trochę zaparzyć.
umieść gotowe ziemniaki w śmietanie z czosnkiem w pięknym naczyniu do podania. Najlepiej podawać od razu, gdy ziemniaki są gorące i pachnące, przyozdobione świeżymi gałązkami rozmarynu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g