omlet bez oleju na patelni

bardzo szybkie, smaczne i zdrowe danie! Omlet bez oleju na patelni to obfite, pożywne śniadanie i wspaniały początek produktywnego dnia. Do tego niezwykle prostego dania potrzebujesz minimalnego zestawu najprostszych składników. Jeśli potrzebujesz większej porcji, w tym przypadku należy zwiększyć ilość produktów do wymaganej.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jak zrobić omlet bez oleju na patelni? Przepis na ten omlet jest niezwykle prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Ponadto, ponieważ w tym przypadku do smażenia w ogóle nie używa się oleju roślinnego ani żadnego innego oleju, takie danie będzie również niezwykle przydatne i pożywne.

aby przygotować omlet, potrzebujesz minimum składników, z których głównymi będą same jaja kurze i mleko. Lepiej jest używać świeżych jaj, a mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu, która jest bardziej lubiana lub obecnie dostępna w lodówce.

ponieważ sam proces mieszania produktów zajmuje kilka minut, rozsądniej jest przede wszystkim przygotować patelnię do smażenia. Patelnia będzie potrzebować małej średnicy (w zależności od liczby produktów) i nieprzywierającej powłoki, ponieważ będziemy na niej gotować bez oleju. Patelnię należy umieścić na kuchence i podgrzać.

gdy naczynia się nagrzewają, weź jajka i ostrożnie, aby skorupa nie wpadła, rozbij je do małej miski lub głębokiego talerza. Następnie wlej trochę zimnego mleka i ubij całość trzepaczką lub widelcem stołowym. Nie musisz mocno ubijać jajek, nie musisz używać miksera. Do omletu nie potrzebujesz bujnej pianki jajecznej, wystarczy wymieszać białka i żółtka, a także mleko do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji.

następnie dodaj sól i czarny pieprz do smaku i ponownie wymieszaj. I natychmiast wlej na gorącą patelnię. Zmniejsz ogień pod patelnią do niskiego i przykryj omlet pokrywką. W tej formie smaż jajka przez 12-15 minut dokładnie do momentu, gdy środek omletu przestanie być płynny. Potrzebny jest tutaj słaby ogień, aby danie było równomiernie upieczone ze wszystkich stron.

Złóż gotowy omlet szpatułką na pół i połóż na talerzu. Aby uzyskać apetyczny smak, posyp danie świeżymi ziołami i podawaj.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy