skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić omlet bez oleju na patelni? Przepis na ten omlet jest niezwykle prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Ponadto, ponieważ w tym przypadku do smażenia w ogóle nie używa się oleju roślinnego ani żadnego innego oleju, takie danie będzie również niezwykle przydatne i pożywne.
aby przygotować omlet, potrzebujesz minimum składników, z których głównymi będą same jaja kurze i mleko. Lepiej jest używać świeżych jaj, a mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu, która jest bardziej lubiana lub obecnie dostępna w lodówce.
ponieważ sam proces mieszania produktów zajmuje kilka minut, rozsądniej jest przede wszystkim przygotować patelnię do smażenia. Patelnia będzie potrzebować małej średnicy (w zależności od liczby produktów) i nieprzywierającej powłoki, ponieważ będziemy na niej gotować bez oleju. Patelnię należy umieścić na kuchence i podgrzać.
gdy naczynia się nagrzewają, weź jajka i ostrożnie, aby skorupa nie wpadła, rozbij je do małej miski lub głębokiego talerza. Następnie wlej trochę zimnego mleka i ubij całość trzepaczką lub widelcem stołowym. Nie musisz mocno ubijać jajek, nie musisz używać miksera. Do omletu nie potrzebujesz bujnej pianki jajecznej, wystarczy wymieszać białka i żółtka, a także mleko do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji.
następnie dodaj sól i czarny pieprz do smaku i ponownie wymieszaj. I natychmiast wlej na gorącą patelnię. Zmniejsz ogień pod patelnią do niskiego i przykryj omlet pokrywką. W tej formie smaż jajka przez 12-15 minut dokładnie do momentu, gdy środek omletu przestanie być płynny. Potrzebny jest tutaj słaby ogień, aby danie było równomiernie upieczone ze wszystkich stron.
Złóż gotowy omlet szpatułką na pół i połóż na talerzu. Aby uzyskać apetyczny smak, posyp danie świeżymi ziołami i podawaj.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g