skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić naleśniki z serem i ziołami, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Ser może być używany przez każdego, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Jako zieleń użyję koperku.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź głęboką miskę, aby ciasto nie rozpryskiwało się podczas ugniatania. Miska może być używana z tworzywa sztucznego, szkła lub ceramiki. W przygotowanej misce połącz jajka i cukier. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką. Nie trzeba ubijać, wystarczy wymieszać.
Krok 3:
Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i mleka do miski. Wymieszać. Następnie dodaj połowę mąki z sodą i zagnieść ciasto, aby nie było grudek. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Cała mąka nie musi być wylewana na raz, aby pod koniec ugniatania można było wyregulować gęstość ciasta..
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i wlej do miski z ciastem.
Krok 5:
Posiekaj warzywa i wyślij do ciasta, po serze. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ser i zioła równomiernie wtapiały się w ciasto.
Krok 6:
Gotowe ciasto nie powinno być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą gotowe naleśniki. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Moje ciasto wyszło raczej płynne.
Krok 7:
Aby zrobić naleśniki, weź patelnię do naleśników. Podgrzej go, aż będzie gorący. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego. Wlać ciasto naleśnikowe na gorącą patelnię i rozprowadzić na całej powierzchni.
Krok 8:
Gotuj naleśniki na małym ogniu, aby miały czas na upieczenie, z obu stron na złoty kolor.
Krok 9:
Rozłóż gotowe naleśniki na płaskim talerzu i trzymaj je pod przykryciem. Dlaczego pod pokrywą? Aby naleśniki nie wysychały. Pod pokrywką będą jeszcze trochę gotować na parze i pozostaną miękkie.
Krok 10:
Podawaj gotowe naleśniki z serem i ziołami ze śmietaną. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g