naleśniki z serem i ziołami

niezwykłe, ale bardzo smaczne i satysfakcjonujące naleśniki. Każdy robi naleśniki inaczej. Jeśli dodasz ser i zioła do ciasta naleśnikowego, natychmiast otrzymasz naleśniki, jak z nadzieniem. A jak je ugotować, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 50 % 20 g
219 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić naleśniki z serem i ziołami, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Ser może być używany przez każdego, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Jako zieleń użyję koperku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź głęboką miskę, aby ciasto nie rozpryskiwało się podczas ugniatania. Miska może być używana z tworzywa sztucznego, szkła lub ceramiki. W przygotowanej misce połącz jajka i cukier. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką. Nie trzeba ubijać, wystarczy wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i mleka do miski. Wymieszać. Następnie dodaj połowę mąki z sodą i zagnieść ciasto, aby nie było grudek. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Cała mąka nie musi być wylewana na raz, aby pod koniec ugniatania można było wyregulować gęstość ciasta..

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i wlej do miski z ciastem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj warzywa i wyślij do ciasta, po serze. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ser i zioła równomiernie wtapiały się w ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto nie powinno być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą gotowe naleśniki. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Moje ciasto wyszło raczej płynne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zrobić naleśniki, weź patelnię do naleśników. Podgrzej go, aż będzie gorący. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego. Wlać ciasto naleśnikowe na gorącą patelnię i rozprowadzić na całej powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj naleśniki na małym ogniu, aby miały czas na upieczenie, z obu stron na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gotowe naleśniki na płaskim talerzu i trzymaj je pod przykryciem. Dlaczego pod pokrywą? Aby naleśniki nie wysychały. Pod pokrywką będą jeszcze trochę gotować na parze i pozostaną miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotowe naleśniki z serem i ziołami ze śmietaną. Smacznego!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy