skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso z bakłażanem i cukinią? Umyj miąższ wołowy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na porcje.
Krok 2:
Rozgrzej głęboką patelnię na wysokim ogniu. Wlej olej słonecznikowy. Rozgrzej go. Połóż mięso do smażenia. Wołowina powinna brązowieć ze wszystkich stron. Gdy to się stanie, dodaj koncentrat pomidorowy, trochę wody i gotuj mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie. Zajęło mi to około godziny.
Krok 3:
Bakłażan umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Nadal mam żółtą cukinię. Postępuję z nim podobnie.
Krok 6:
Dodaj warzywa na patelnię do wołowiny. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Dusić naczynie, aż warzywa będą ugotowane bez przykrycia, gotując na parze, dostosowując żądaną ilość sosu.
dobrze będzie usmażyć wołowinę na wysokim ogniu przed duszeniem. Odbywa się to w celu "uszczelnienia" soku mięsnego w każdym kawałku. Tak więc przy dalszej obróbce cieplnej wołowina będzie miękka i soczysta.
wołowina jest gotowa, gdy pojedynczy kawałek można swobodnie podzielić na pół szpatułką do gotowania.
aby skrócić czas gotowania wołowiny, możesz ugotować to danie w powolnym szybkowarze. Tak więc, ze względu na wysokie ciśnienie, czas gotowania zostanie skrócony co najmniej o połowę.
Żółta cukinia nadaje gotowemu daniu ciekawszy wygląd. Ale nie różni się smakiem od zwykłej zielonej cukinii. Więc można go bezpiecznie zastąpić zwykłym.
musisz tylko pamiętać, że jeśli cukinia nie jest już młoda, musisz odciąć skórkę i usunąć nasiona.
pasta pomidorowa nadaje się również do zastąpienia. Po prostu użyj dojrzałego pomidora. Można go przepuścić przez blender lub po prostu posiekać w kostkę.
widzę podawanie takiego mięsa z gotowanym makaronem lub puree ziemniaczanym na przystawkę.
danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Ponieważ wołowina okaże się delikatna i miękka z bogatym, gęstym sosem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g