pierś z kurczaka w jajku

pyszne, łatwe do przygotowania danie z kurczaka! Pierś z kurczaka to nie tylko dietetyczne i zdrowe mięso, ale także doskonała podstawa do przygotowania wielu pysznych potraw. Na przykład pierś z kurczaka w jajku jest soczysta, delikatna w smaku. Takie danie można podawać nawet na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 20 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 19 % 7 g
174 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej kupić schłodzoną pierś z kurczaka, wtedy możemy mówić o świeżości i jakości produktu. Mięso myjemy, kroimy filmy, Tłuszcz, usuwamy kości, miąższ kroimy na małe porcje o grubości około jednego centymetra. Ponownie spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bij każdy kawałek fileta z kurczaka młotkiem kuchennym po obu stronach. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się sprayu z mięsa na stole, można go wstępnie włożyć do torby lub owinąć folią spożywczą i pokonać przez folię. Przetrzyj mięso przyprawami: czarny pieprz, papryka, możesz użyć gotowej przyprawy do kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze do głębokiej miski. Dodaj szczyptę soli. Widelcem lub trzepaczką, mikserem ubijamy jajko, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji mieszanki, nie potrzebujemy tworzenia piany, najważniejsze jest to, że jajko jest całkowicie rozproszone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej bułkę tartą lub mąkę pszenną do talerza. Z bułką tartą na mięsie tworzy się bardziej apetyczna i chrupiąca skórka. Zanurz każdy kawałek mięsa z kurczaka w mieszance jajecznej, aby był pokryty ze wszystkich stron i zwiń w bułkę tartą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Połóż filet z kurczaka na oleju. Smażyć mięso na dużym ogniu, przez pięć minut z każdej strony, aż powstanie skorupa. Następnie zmniejszamy ogień do średniego, pokrywamy patelnię pokrywką i trzymamy mięso w ogniu przez kolejne pięć minut, aby mięso było dobrze usmażone w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij piersi z kurczaka z patelni, najpierw połóż je na talerzu z papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju wchłonął papier, a dopiero potem przenieś na talerz do podania. Piersi z kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku, gotowany ryż, tłuczone ziemniaki, kasza gryczana, duszone warzywa są idealne. I możesz po prostu podawać ze świeżymi warzywami lub sałatką ze świeżych warzyw, będzie mniej kaloryczna. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy