skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czebureki z twarogiem? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Woda powinna być również lodowata, więc wcześniej odmierz odpowiednią ilość i wstaw do lodówki. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę. Jeśli zamierzasz ugniatać ciasto rękami, zetrzyj zimne masło na grubej tarce.
Krok 3:
Przesiej mąkę. W misce blendera włóż zimne masło i mąkę i ubij w drobną kruszonkę. Jeśli twój Blender jest mały i nie mieści całej mąki, włóż tyle mąki, ile zmieści się w misce. Resztę mąki można już dodać do ubitego okruchu. i wymieszać.
Krok 4:
Do mieszanki masła i mąki dodaj jajko i zagniataj sprężyste, elastyczne ciasto, stopniowo wlewając lodowatą wodę. Ciasto należy szybko zagnieść, jeśli to możliwe, aby ciepło z rąk nie stopiło masła.
Krok 5:
Gotowe ciasto zwiń w kulkę.
Krok 6:
Włóż ciasto do torby, aby się nie zestaliło i włóż do lodówki. Konieczne jest schłodzenie ciasta - stanie się bardziej plastyczne i nie pęknie.
Krok 7:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Tłuszcz nie ma większego znaczenia. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez małych ziaren.
Krok 8:
Umyj i osusz wszystkie warzywa. Następnie drobno posiekaj nożem. Możesz użyć dowolnych ziół, ale najczęściej weź koperek, pietruszkę, kolendrę, zieloną cebulę. Zastąpiłem zieloną cebulę małą pęczkiem szpinaku.
Krok 9:
Połącz twaróg z ziołami, solą, pieprzem.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 12-14 identycznych kawałków. Podczas zwijania jednego kawałka ciasta włóż resztę do lodówki.
Krok 12:
Rozwałkuj każdy kawałek na posypanej mąką powierzchni w cienkie, równe koło. Dzięki chłodzeniu ciasto można rozwałkować tak cienko, że będzie przez nie widoczny stół. W tak cienkim wałku tkwi sekret pysznych cheburek. Połóż 1-2 łyżki na dolnej części koła. l nadzienie twarogowe.
Krok 13:
Przykryj nadzienie górną częścią i ściśnij krawędzie. Uformuj w ten sposób wszystkie pozostałe czebureki. Rozmiar cheburek powinien być w przybliżeniu równy średnicy patelni. Mam patelnię o średnicy 28 cm.
Krok 14:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Patelnia powinna być wypełniona olejem w jednej czwartej, aby chebureki mogły swobodnie pływać bez dotykania dna. Smaż czebureki z obu stron na złoty kolor, około 1 minuty z każdej strony.
Krok 15:
Ułóż gotowe czebureki z twarogiem na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!
do nadzienia można dodać 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g