chebureki z twarogiem i ziołami

Uwielbiam chebureki-odważnie przygotuj je w domu! To nie jest trudne. Dla fanów cheburek ten przepis będzie bardzo przydatny, ponieważ rezultatem są produkty nie gorsze niż te przygotowywane przez profesjonalnych kucharzy. Zwiewne ciasto jest cienkie z dużą ilością bąbelków i obfitym nadzieniem-co może smakować lepiej?
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 49 % 22 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czebureki z twarogiem? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Woda powinna być również lodowata, więc wcześniej odmierz odpowiednią ilość i wstaw do lodówki. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę. Jeśli zamierzasz ugniatać ciasto rękami, zetrzyj zimne masło na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę. W misce blendera włóż zimne masło i mąkę i ubij w drobną kruszonkę. Jeśli twój Blender jest mały i nie mieści całej mąki, włóż tyle mąki, ile zmieści się w misce. Resztę mąki można już dodać do ubitego okruchu. i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mieszanki masła i mąki dodaj jajko i zagniataj sprężyste, elastyczne ciasto, stopniowo wlewając lodowatą wodę. Ciasto należy szybko zagnieść, jeśli to możliwe, aby ciepło z rąk nie stopiło masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto zwiń w kulkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do torby, aby się nie zestaliło i włóż do lodówki. Konieczne jest schłodzenie ciasta - stanie się bardziej plastyczne i nie pęknie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Tłuszcz nie ma większego znaczenia. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez małych ziaren.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i osusz wszystkie warzywa. Następnie drobno posiekaj nożem. Możesz użyć dowolnych ziół, ale najczęściej weź koperek, pietruszkę, kolendrę, zieloną cebulę. Zastąpiłem zieloną cebulę małą pęczkiem szpinaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz twaróg z ziołami, solą, pieprzem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 12-14 identycznych kawałków. Podczas zwijania jednego kawałka ciasta włóż resztę do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdy kawałek na posypanej mąką powierzchni w cienkie, równe koło. Dzięki chłodzeniu ciasto można rozwałkować tak cienko, że będzie przez nie widoczny stół. W tak cienkim wałku tkwi sekret pysznych cheburek. Połóż 1-2 łyżki na dolnej części koła. l nadzienie twarogowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj nadzienie górną częścią i ściśnij krawędzie. Uformuj w ten sposób wszystkie pozostałe czebureki. Rozmiar cheburek powinien być w przybliżeniu równy średnicy patelni. Mam patelnię o średnicy 28 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Patelnia powinna być wypełniona olejem w jednej czwartej, aby chebureki mogły swobodnie pływać bez dotykania dna. Smaż czebureki z obu stron na złoty kolor, około 1 minuty z każdej strony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowe czebureki z twarogiem na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!

do nadzienia można dodać 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy