sznycel wołowy na patelni

delikatne, soczyste, w chrupiącej panierce - do każdego przystawki. Sznycel wołowy to świetne gorące danie na codzienny lunch w pośpiechu lub kolację z rodziną. Dzięki panierowaniu mięso zachowuje wszystkie soki i okazuje się szczególnie smaczne. Nadaje się również na świąteczny stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 50 % 23 g
węglowodany 20 % 9 g
280 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne sznycle wołowe na patelni? Bardzo szybko. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby mięso było bardziej soczyste, lepiej użyć miąższu świeżej wołowiny lub cielęciny. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku. Dodałam trochę chmielu-suneli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kawałek wołowiny w poprzek włókien na płytki o grubości nie większej niż 1 cm, wybierz wołowinę bez żył, folii. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie pokonaj każdy plasterek młotkiem po obu stronach. Następnie posolić i pieprzyć każdy kawałek mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijaj do uzyskania gładkości. Jajka powinny być całkowicie połączone ze śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę do panierki do miski. W razie potrzeby możesz również dodać trochę soli do mąki. Lekko zwiń plastry wołowiny w mące, aby ciasto lepiej otoczyło mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zanurz mięso w ubitych jajach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ostrożnie zwiń sznycle mięsne z obu stron w bułce tartej. Możesz wziąć bułkę tartą gotową do sklepu lub zrobić ją samodzielnie z chleba suszonego w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej część oleju roślinnego i smaż na nim sznycle przez około 3-5 minut z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor. Przenieś gotowe sznycle na talerz. Na patelni możesz podgrzać trochę więcej oleju i usmażyć następną partię sznycli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj sznycle z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy