skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne sznycle wołowe na patelni? Bardzo szybko. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby mięso było bardziej soczyste, lepiej użyć miąższu świeżej wołowiny lub cielęciny. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku. Dodałam trochę chmielu-suneli.
Krok 2:
Pokrój kawałek wołowiny w poprzek włókien na płytki o grubości nie większej niż 1 cm, wybierz wołowinę bez żył, folii. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki.
Krok 3:
Ostrożnie pokonaj każdy plasterek młotkiem po obu stronach. Następnie posolić i pieprzyć każdy kawałek mięsa.
Krok 4:
Połącz jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Krok 5:
Ubijaj do uzyskania gładkości. Jajka powinny być całkowicie połączone ze śmietaną.
Krok 6:
Wlej mąkę do panierki do miski. W razie potrzeby możesz również dodać trochę soli do mąki. Lekko zwiń plastry wołowiny w mące, aby ciasto lepiej otoczyło mięso.
Krok 7:
Następnie zanurz mięso w ubitych jajach.
Krok 8:
I ostrożnie zwiń sznycle mięsne z obu stron w bułce tartej. Możesz wziąć bułkę tartą gotową do sklepu lub zrobić ją samodzielnie z chleba suszonego w piekarniku.
Krok 9:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej część oleju roślinnego i smaż na nim sznycle przez około 3-5 minut z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor. Przenieś gotowe sznycle na talerz. Na patelni możesz podgrzać trochę więcej oleju i usmażyć następną partię sznycli.
Krok 10:
Podawaj sznycle z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g