szaszłyki warzywne na grillu

najlepsze danie piknikowe, łatwe, zdrowe, soczyste i pyszne! Szaszłyki warzywne gotowane na grillu węglowym doskonale uzupełniają mięso, kiełbaski, kotlety i wiele innych. Warzywa są przygotowywane bardzo szybko i łatwo! To wspaniały sposób na urozmaicenie menu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kebab warzywny na grillu? Najpierw przygotuj wszystkie produkty z listy. Do grilla możesz wziąć absolutnie dowolne warzywa, które masz w zapasach. Dokładnie umyj i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Papryka lepiej jest używać małych rozmiarów, weź młode małe cukinie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Pokrój bakłażana i cebulę w pierścienie o grubości około 1,5-2 cm, pokrój młodą cukinię na kawałki tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na cukinii i papryce przebij wykałaczką. Pozwoli to na lepsze marynowanie warzyw w przyszłości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij wszystko oprócz cebuli do celofanowej torebki. Wolę marynować cebulę osobno, aby pierścienie się nie rozpadły (Zwykle smaruję ją marynatą za pomocą silikonowej szczotki po obu stronach).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. W głębokim małym pojemniku dodaj olej roślinny lub oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, sól do smaku i ulubione przyprawy. Użyłam wędzonej mielonej papryki, mieszanki papryki, suchej bazylii, czosnku w proszku i ziół prowansalskich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotową marynatę do torebki z warzywami. Delikatnie wymieszaj wszystko, aby aromatyczny olej równomiernie rozprowadził się we wszystkich warzywach. Zamknij torebkę i pozostaw do marynowania w ten sposób. W tym czasie rozpal grill. Gdy ogień się wypali, możesz przejść do ostatniego etapu gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nawlecz warzywa na szaszłyki. Aby kebaby wyglądały jaśniej i bardziej apetycznie, nawlecz różne warzywa na przemian na jeden szpikulec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż szaszłyki na węglach. Warzywa gotują się bardzo szybko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Od czasu do czasu obracaj szaszłyki na różne strony, aby równomiernie upiec warzywa. Przygotowanie zajmuje średnio 7-10 minut, w zależności od stopnia ciepła w grillu i wielkości warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe, można podawać jako samodzielne danie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oferuj kiełbaski z grilla, kebaby i wiele innych do warzyw.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy