skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab warzywny na grillu? Najpierw przygotuj wszystkie produkty z listy. Do grilla możesz wziąć absolutnie dowolne warzywa, które masz w zapasach. Dokładnie umyj i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Papryka lepiej jest używać małych rozmiarów, weź młode małe cukinie.
Krok 2:
Obierz cebulę. Pokrój bakłażana i cebulę w pierścienie o grubości około 1,5-2 cm, pokrój młodą cukinię na kawałki tej samej wielkości.
Krok 3:
Na cukinii i papryce przebij wykałaczką. Pozwoli to na lepsze marynowanie warzyw w przyszłości.
Krok 4:
Wyślij wszystko oprócz cebuli do celofanowej torebki. Wolę marynować cebulę osobno, aby pierścienie się nie rozpadły (Zwykle smaruję ją marynatą za pomocą silikonowej szczotki po obu stronach).
Krok 5:
Przygotuj marynatę. W głębokim małym pojemniku dodaj olej roślinny lub oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, sól do smaku i ulubione przyprawy. Użyłam wędzonej mielonej papryki, mieszanki papryki, suchej bazylii, czosnku w proszku i ziół prowansalskich.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.
Krok 7:
Wlej gotową marynatę do torebki z warzywami. Delikatnie wymieszaj wszystko, aby aromatyczny olej równomiernie rozprowadził się we wszystkich warzywach. Zamknij torebkę i pozostaw do marynowania w ten sposób. W tym czasie rozpal grill. Gdy ogień się wypali, możesz przejść do ostatniego etapu gotowania.
Krok 8:
Nawlecz warzywa na szaszłyki. Aby kebaby wyglądały jaśniej i bardziej apetycznie, nawlecz różne warzywa na przemian na jeden szpikulec.
Krok 9:
Połóż szaszłyki na węglach. Warzywa gotują się bardzo szybko.
Krok 10:
Od czasu do czasu obracaj szaszłyki na różne strony, aby równomiernie upiec warzywa. Przygotowanie zajmuje średnio 7-10 minut, w zależności od stopnia ciepła w grillu i wielkości warzyw.
Krok 11:
Gotowe, można podawać jako samodzielne danie.
Krok 12:
Oferuj kiełbaski z grilla, kebaby i wiele innych do warzyw.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g