skład / składniki
metoda gotowania
połącz kefir i śmietanę w rondlu lub rondlu. Aby gotowe ciasta były lekkie i przewiewne, kefir powinien być tłusty (im więcej, tym lepiej) i niezbyt świeży. Idealnie, jeśli data ważności już dobiega końca-wtedy fermentowane bakterie mleczne odegrają swoją rolę tak dobrze, jak to możliwe.
przez kilka minut podgrzej sfermentowaną mieszaninę mleka na małym ogniu. Pozwoli to fermentowanym bakteriom mlecznym aktywować się i szybciej reagować z sodą, co oznacza, że w gotowej wersji potrawy nie będzie jej smaku.
wlej kefir i śmietanę do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto. Natychmiast dodaj olej roślinny-pozwoli to ciastu być bardziej elastycznym i nie rozerwać się podczas rzeźbienia. Dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj. Ubij żółtko widelcem, wlej do sfermentowanej mieszanki mlecznej i lekko ubij trzepaczką.
przesiej mąkę przez sito-pomoże to nasycić ją tlenem i pozbyć się śmieci, jeśli przypadkowo trafią do opakowania. Dodaj sodę do połowy porcji mąki. Nie spiesz się z tym, a jeśli natychmiast wlejesz sodę do kefiru, reakcja rozpocznie się wcześniej i możesz zapomnieć o bujnym cieście. Dodaj połowę mąki z sodą do przedmiotu obrabianego, dobrze wymieszaj i dodaj resztę mąki.
ciasto stało się już zbyt gęste, więc dalej ugniatamy rękami. Pocieramy ręce olejem roślinnym, aby ciasto się nie przykleiło i zaczynamy ugniatać. Ugniataj na posypanej mąką desce przez 5-7 minut.
ściany szerokiej, czystej miski smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy ciasto zwinięte w kulkę i przykrywamy folią spożywczą. Pozostaw na 15 minut, aby soda zareagowała, a ciasto okazało się przewiewne i bez nieprzyjemnego smaku.
ciasto na placki według tego przepisu jest neutralne, więc można go używać zarówno do słonych, jak i słodkich placków. Tym razem przygotowujemy wersję nadzienia z jajek i zielonej cebuli. Drobno posiekaj zieloną cebulę i wymieszaj z posiekanym jajkiem na twardo, dodaj sól i mielony pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Schłodzić do temperatury pokojowej i napełnić placki.
nasmaruj deskę olejem, podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je wałkiem do ciasta, włóż łyżeczkę nadzienia i przymocuj krawędzie.
na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Najpierw usmaż stronę szwem - aby ciasto natychmiast się uszczelniło, a nadzienie nie wypłynie. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g