placki na kefirze jak puch na patelni

ciasto bez drożdży-bez szkody dla sylwetki! Ciasta na kefirze, takie jak puch na patelni, są dalekie od każdego przepisu. Brak drożdży jest zaletą, jeśli chodzi o użyteczność potrawy, ale często wypieki mogą nie być tak przewiewne, jak z nimi. To sprawia, że gospodynie domowe wymyślają nowe sposoby, aby ciasto było bujne. W tej wersji pomocnikiem jest soda, która w ogóle nie jest wyczuwalna w gotowym naczyniu, a Proces jest przyspieszany ze względu na oszczędność czasu na wzroście ciasta.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 46 % 22 g
273 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

połącz kefir i śmietanę w rondlu lub rondlu. Aby gotowe ciasta były lekkie i przewiewne, kefir powinien być tłusty (im więcej, tym lepiej) i niezbyt świeży. Idealnie, jeśli data ważności już dobiega końca-wtedy fermentowane bakterie mleczne odegrają swoją rolę tak dobrze, jak to możliwe.

przez kilka minut podgrzej sfermentowaną mieszaninę mleka na małym ogniu. Pozwoli to fermentowanym bakteriom mlecznym aktywować się i szybciej reagować z sodą, co oznacza, że w gotowej wersji potrawy nie będzie jej smaku.

wlej kefir i śmietanę do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto. Natychmiast dodaj olej roślinny-pozwoli to ciastu być bardziej elastycznym i nie rozerwać się podczas rzeźbienia. Dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj. Ubij żółtko widelcem, wlej do sfermentowanej mieszanki mlecznej i lekko ubij trzepaczką.

przesiej mąkę przez sito-pomoże to nasycić ją tlenem i pozbyć się śmieci, jeśli przypadkowo trafią do opakowania. Dodaj sodę do połowy porcji mąki. Nie spiesz się z tym, a jeśli natychmiast wlejesz sodę do kefiru, reakcja rozpocznie się wcześniej i możesz zapomnieć o bujnym cieście. Dodaj połowę mąki z sodą do przedmiotu obrabianego, dobrze wymieszaj i dodaj resztę mąki.

ciasto stało się już zbyt gęste, więc dalej ugniatamy rękami. Pocieramy ręce olejem roślinnym, aby ciasto się nie przykleiło i zaczynamy ugniatać. Ugniataj na posypanej mąką desce przez 5-7 minut.

ściany szerokiej, czystej miski smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy ciasto zwinięte w kulkę i przykrywamy folią spożywczą. Pozostaw na 15 minut, aby soda zareagowała, a ciasto okazało się przewiewne i bez nieprzyjemnego smaku.

ciasto na placki według tego przepisu jest neutralne, więc można go używać zarówno do słonych, jak i słodkich placków. Tym razem przygotowujemy wersję nadzienia z jajek i zielonej cebuli. Drobno posiekaj zieloną cebulę i wymieszaj z posiekanym jajkiem na twardo, dodaj sól i mielony pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Schłodzić do temperatury pokojowej i napełnić placki.

nasmaruj deskę olejem, podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je wałkiem do ciasta, włóż łyżeczkę nadzienia i przymocuj krawędzie.

na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Najpierw usmaż stronę szwem - aby ciasto natychmiast się uszczelniło, a nadzienie nie wypłynie. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy