placki ziemniaczane na patelni

Prosta i pyszna kolacja dla całej rodziny! Placki z puree ziemniaczanego na patelni są przygotowywane z najczęstszych potraw, które ma każdy dom. To danie można uzupełnić i urozmaicić według własnych upodobań, po prostu zmieniając dodatki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 40 % 12 g
171 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puree ziemniaczane na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do nadzienia można użyć mięsa mielonego z dowolnego rodzaju mięsa. Biorę mieloną wieprzowinę i wołowinę. Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki zalej wodą, zagotuj i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to około 20 minut. Ziemniaki staną się miękkie. Podczas gotowania posolić ziemniaki. Odcedź gorącą wodę z gotowego ziemniaka, Dodaj do niego masło i zetrzyj tłuczkiem na puree. Schłodzić puree, aż będzie ciepłe, aby można je było chwycić rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować nadzienie, obierz cebulę, opłucz ją w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mięso mielone na patelnię i smaż je razem z cebulą przez 12-15 minut. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Schłodzić gotowe smażone mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W puree ziemniaczanym dodaj jajka i mąkę i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Ciasto ziemniaczane nie powinno być płynne. Będzie dobrze rzeźbiony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ręce olejem roślinnym, weź ciasto ziemniaczane i uformuj tortillę. Umieść farsz z mięsa mielonego na środku. Wlać ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Placki ziemniaczane są gotowe! To kompletny, obfity posiłek! Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy