skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Możesz użyć indyka w całości lub dowolnej jego części, na przykład fileta z uda lub wziąć część tuszy wraz z kośćmi, kwestią gustu i pożądaną objętością potrawy. Mięso z indyka myjemy i kroimy w drobną kostkę, jeśli jest to polędwica z indyka, lub dzielimy tusze na małe kawałki.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój nożem w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski lub kostki. Kto nie lubi kawałków marchwi w gotowym naczyniu, może po prostu zetrzeć go na tarce, marchewki w gotowym naczyniu będą praktycznie niewidoczne wizualnie, ale poprawi smak potrawy. Ale lepiej jest zetrzeć połowę marchewki i użyć jej do smażenia i sosu do naczynia, a drugą część pokroić w kostkę, marchewki sprawią, że danie będzie piękniejsze. Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
Krok 4:
Na patelnię (lepiej użyć głębokiej żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem, patelni) wlej olej roślinny. Aby danie było bardziej przydatne i wykwintne w smaku, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Włącz ogień, rozgrzej olej. Kładziemy na nim ugotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć warzywa, mieszając drewnianą szpatułką, aż będą miękkie.
Krok 5:
Do warzyw na patelnię wysyłamy ugotowane mięso z indyka. Smażyć mięso z warzywami bez przykrycia na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aż mięso zacznie Bielić. Na tym etapie nie trzeba dodawać soku, aby mięso nie wypuściło soku z wyprzedzeniem. Wlej szklankę gorącej wody na patelnię. Konieczne jest użycie gorącej wody, aby mięso nie kurczyło się z powodu spadku temperatury. Teraz dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 6:
W razie potrzeby możesz użyć innych suchych przypraw i ziół. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj indyka z warzywami na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec duszenia danie można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Następnie wymieszaj ziemniaki z mięsem i wyłącz ogień. Dajemy danie do parzenia pod pokrywką przez około 15 minut i można je podawać.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g