duszone ziemniaki z indyka

łatwe i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z indykiem można nazwać ratunkiem dla zapracowanych gospodyń domowych. To proste danie pozwala bardzo szybko ugotować mięso i przystawkę razem. Okazuje się nie tylko bardzo satysfakcjonujące i smaczne gorące, ale także zdrowe danie. Ze względu na metodę gotowania – duszenie – w składnikach potrawy pozostaje maksimum składników odżywczych. A połączenie białka i węglowodanów w warzywach i mięsie sprawia, że jest bardzo pożywne, zapewniając organizmowi energię przez długi czas.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 43 % 10 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Możesz użyć indyka w całości lub dowolnej jego części, na przykład fileta z uda lub wziąć część tuszy wraz z kośćmi, kwestią gustu i pożądaną objętością potrawy. Mięso z indyka myjemy i kroimy w drobną kostkę, jeśli jest to polędwica z indyka, lub dzielimy tusze na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój nożem w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski lub kostki. Kto nie lubi kawałków marchwi w gotowym naczyniu, może po prostu zetrzeć go na tarce, marchewki w gotowym naczyniu będą praktycznie niewidoczne wizualnie, ale poprawi smak potrawy. Ale lepiej jest zetrzeć połowę marchewki i użyć jej do smażenia i sosu do naczynia, a drugą część pokroić w kostkę, marchewki sprawią, że danie będzie piękniejsze. Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię (lepiej użyć głębokiej żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem, patelni) wlej olej roślinny. Aby danie było bardziej przydatne i wykwintne w smaku, olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Włącz ogień, rozgrzej olej. Kładziemy na nim ugotowaną cebulę i marchewkę. Smażyć warzywa, mieszając drewnianą szpatułką, aż będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do warzyw na patelnię wysyłamy ugotowane mięso z indyka. Smażyć mięso z warzywami bez przykrycia na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aż mięso zacznie Bielić. Na tym etapie nie trzeba dodawać soku, aby mięso nie wypuściło soku z wyprzedzeniem. Wlej szklankę gorącej wody na patelnię. Konieczne jest użycie gorącej wody, aby mięso nie kurczyło się z powodu spadku temperatury. Teraz dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby możesz użyć innych suchych przypraw i ziół. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj indyka z warzywami na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec duszenia danie można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Następnie wymieszaj ziemniaki z mięsem i wyłącz ogień. Dajemy danie do parzenia pod pokrywką przez około 15 minut i można je podawać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy