skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z podudziem w piekarniku? Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki.l olej słonecznikowy. Smaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 2:
W tym czasie opłucz kaszę gryczaną pod bieżącą wodą. Czuję się komfortowo, robiąc to w durszlaku.
Krok 3:
Obierz marchewki i posiekaj w drobną kostkę. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia 0,5 łyżki.l olej słonecznikowy. Dodaj surową kaszę gryczaną. Dodaj trochę soli. Rozłóż marchewki na wierzchu. I ułóż udka z kurczaka na wierzchu.
Krok 4:
Dopraw kurczaka włoskimi ziołami, dodaj. Umyj papryczki chili, odetnij stos. Usuń nasiona. I wyślij kilka pierścieni pieprzu do naczynia. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 5:
Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój na małe kawałki i wyślij do miski blendera. Konieczne jest zmielenie pomidora do jednorodnego stanu płynnego. Zetrzyj tam ząbek czosnku.
Krok 6:
Sosem pomidorowo-czosnkowym polej kurczaka kaszą gryczaną. Dodaj wodę. Ważne jest, aby gryka była lekko pokryta płynem. W przeciwnym razie po prostu nie będzie miała czasu na przygotowanie. Wystarczyło mi 30 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni.
opcja, w której nie musisz nikogo zaskakiwać zawrotnymi zwrotami kulinarnymi, ale musisz po prostu szybko i smacznie nakarmić. Kasza gryczana z kurczakiem z pewnością pomoże poradzić sobie z tym zadaniem.
lepiej osuszyć podudzia przed smażeniem. Jest to konieczne, aby woda w gorącym oleju strzelała mniej w różnych kierunkach.
można usunąć skórę z nóg. Pomoże to znacznie zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli martwisz się, że surowa kasza gryczana nie będzie miała czasu na gotowość, lepiej zabezpieczyć się i wstępnie namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. I włóż do formy już w połowie gotowej. Lub możesz natychmiast owinąć formę folią. A 5-10 minut przed gotowością do usunięcia i włączenia trybu "Grill" w piekarniku, aby kurczak się zrumienił.
danie jest obfite i smaczne. Trochę wyspiarski kosztem chili.
dlatego dostosuj ilość papryki według własnego uznania, ponieważ każda z nich ma własną wrażliwość na pikantność. Dla kogoś wystarczy mały kawałek wielkości nasion, a ktoś nie odmówi całej kapsuły.
marchewka nadaje potrawie słodycz, pomidor z kolei-kwaśność. A czosnek z kurczakiem to ogólnie najlepsi przyjaciele.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g