kasza gryczana z podudziem w piekarniku

Dwa W Jednym: przystawka i mięso są gotowane w tym samym czasie. Po prostu uwielbiam, gdy mięso jest gotowane razem z przystawką w tym samym czasie. Po prostu jakieś wakacje. Po pierwsze, smak przystawki znacznie się wzbogaci. A po drugie (i szczególnie mi się to podoba), oszczędza się znaczną część czasu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 25 % 8 g
171 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z podudziem w piekarniku? Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki.l olej słonecznikowy. Smaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie opłucz kaszę gryczaną pod bieżącą wodą. Czuję się komfortowo, robiąc to w durszlaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i posiekaj w drobną kostkę. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia 0,5 łyżki.l olej słonecznikowy. Dodaj surową kaszę gryczaną. Dodaj trochę soli. Rozłóż marchewki na wierzchu. I ułóż udka z kurczaka na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopraw kurczaka włoskimi ziołami, dodaj. Umyj papryczki chili, odetnij stos. Usuń nasiona. I wyślij kilka pierścieni pieprzu do naczynia. Skoncentruj się na swoim guście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój na małe kawałki i wyślij do miski blendera. Konieczne jest zmielenie pomidora do jednorodnego stanu płynnego. Zetrzyj tam ząbek czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sosem pomidorowo-czosnkowym polej kurczaka kaszą gryczaną. Dodaj wodę. Ważne jest, aby gryka była lekko pokryta płynem. W przeciwnym razie po prostu nie będzie miała czasu na przygotowanie. Wystarczyło mi 30 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni.

opcja, w której nie musisz nikogo zaskakiwać zawrotnymi zwrotami kulinarnymi, ale musisz po prostu szybko i smacznie nakarmić. Kasza gryczana z kurczakiem z pewnością pomoże poradzić sobie z tym zadaniem.
lepiej osuszyć podudzia przed smażeniem. Jest to konieczne, aby woda w gorącym oleju strzelała mniej w różnych kierunkach.
można usunąć skórę z nóg. Pomoże to znacznie zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli martwisz się, że surowa kasza gryczana nie będzie miała czasu na gotowość, lepiej zabezpieczyć się i wstępnie namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. I włóż do formy już w połowie gotowej. Lub możesz natychmiast owinąć formę folią. A 5-10 minut przed gotowością do usunięcia i włączenia trybu "Grill" w piekarniku, aby kurczak się zrumienił.
danie jest obfite i smaczne. Trochę wyspiarski kosztem chili.
dlatego dostosuj ilość papryki według własnego uznania, ponieważ każda z nich ma własną wrażliwość na pikantność. Dla kogoś wystarczy mały kawałek wielkości nasion, a ktoś nie odmówi całej kapsuły.
marchewka nadaje potrawie słodycz, pomidor z kolei-kwaśność. A czosnek z kurczakiem to ogólnie najlepsi przyjaciele.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy