kotlety z mielonej jagnięciny

delikatne i soczyste kotlety dla miłośników jagnięciny. Kotlety z najwyższej jakości mięsa młodej jagnięciny, przygotowane zgodnie z tymi zasadami, zawsze zachwycają moją rodzinę swoim smakiem. Wybieram jagnięcinę niezbyt tłustą, więc dla soczystości kotletów należy przestrzegać kilku sztuczek.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z mielonej jagnięciny? Dodaj przyprawy i przyprawy do mielonej jagnięciny: Zira, suszone zioła i gałka muszkatołowa. Posolić mięso mielone. Możesz dodać mieloną ostrą paprykę. Jagnięcina uwielbia przyprawy, więc nie żałuj ich. I lepiej, jeśli Zira jest świeżo zmielona, podobnie jak gałka muszkatołowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Dodaj całe jajko do mielonego mięsa, po umyciu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Moim zdaniem kotlety bez cebuli to mięso mielone na wietrze. :) I to w kotletach jagnięcych powinno być dużo cebuli. Wtedy okazują się soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z mięsa mielonego uformuj małe, schludne kotlety. Zwykle przycinam boki kotletów łyżką stołową. Kotlety nie muszą być duże. Wtedy nie musisz doprowadzać ich do gotowości w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Umieść kotlety na patelni. Smaż przez około cztery minuty, aż utworzy się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie kotlety należy odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne cztery minuty, aby po tej stronie pojawiła się również apetyczna skórka. To wszystko! Soczyste kotlety jagnięce są gotowe.

na rynkach można znaleźć gotową mieloną jagnięcinę, ale zawsze Głosuję na domowej roboty. W końcu tylko w tym przypadku wiadomo, jakie mięso jest używane.
czasami uzyskanie soczystości w kotletach jagnięcych jest proste, ponieważ samo mięso jest dość tłuste. Ale zawsze wybieram najbardziej chude mięso, a nawet wolę usunąć cały widoczny tłuszcz. Dotyczy to również jagnięciny.
mimo to kotlety nadal były soczyste, dodając dużo cebuli.
kotlety z mielonej jagnięciny w tym przepisie są bardzo pikantne, z żywym smakiem ziry i subtelną nutą gałki muszkatołowej. To on nadaje kotletom szlachetność.
ogólnie kotlety odniosły sukces. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy