skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z mielonej jagnięciny? Dodaj przyprawy i przyprawy do mielonej jagnięciny: Zira, suszone zioła i gałka muszkatołowa. Posolić mięso mielone. Możesz dodać mieloną ostrą paprykę. Jagnięcina uwielbia przyprawy, więc nie żałuj ich. I lepiej, jeśli Zira jest świeżo zmielona, podobnie jak gałka muszkatołowa.
Krok 2:
Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Dodaj całe jajko do mielonego mięsa, po umyciu.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Moim zdaniem kotlety bez cebuli to mięso mielone na wietrze. :) I to w kotletach jagnięcych powinno być dużo cebuli. Wtedy okazują się soczyste.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone.
Krok 5:
Z mięsa mielonego uformuj małe, schludne kotlety. Zwykle przycinam boki kotletów łyżką stołową. Kotlety nie muszą być duże. Wtedy nie musisz doprowadzać ich do gotowości w piekarniku.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Umieść kotlety na patelni. Smaż przez około cztery minuty, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 7:
Następnie kotlety należy odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne cztery minuty, aby po tej stronie pojawiła się również apetyczna skórka. To wszystko! Soczyste kotlety jagnięce są gotowe.
na rynkach można znaleźć gotową mieloną jagnięcinę, ale zawsze Głosuję na domowej roboty. W końcu tylko w tym przypadku wiadomo, jakie mięso jest używane.
czasami uzyskanie soczystości w kotletach jagnięcych jest proste, ponieważ samo mięso jest dość tłuste. Ale zawsze wybieram najbardziej chude mięso, a nawet wolę usunąć cały widoczny tłuszcz. Dotyczy to również jagnięciny.
mimo to kotlety nadal były soczyste, dodając dużo cebuli.
kotlety z mielonej jagnięciny w tym przepisie są bardzo pikantne, z żywym smakiem ziry i subtelną nutą gałki muszkatołowej. To on nadaje kotletom szlachetność.
ogólnie kotlety odniosły sukces. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g