sznycel Wiedeński klasyczny

co może smakować lepiej niż kawałek miękkiego, soczystego pieczonego mięsa? Do tego dania lepiej wybrać młodą cielęcinę, bez żył. Wtedy będzie dość miękki, w przeciwieństwie do wołowiny. Ale jeśli weźmiesz wołowinę, musisz ją bardzo dobrze pokonać.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 17 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 27 % 11 g
207 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso, pokrój wzdłuż płyt o grubości nie większej niż 1 cm, Odrzuć z obu stron. Zawsze biję przez folię, aby spray z mięsa nie rozlał się we wszystkich kierunkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj mięso solą i pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij jajka widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zioła prowansalskie do mąki i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy sznycel w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz w ubitych jajach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dobrze panieruj w bułce tartej. Pozostaw mięso na 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż sznycle na gorącej patelni na oleju roślinnym przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowe sznycle na serwetce, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy