sznycel Wiedeński klasyczny
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki
Krok 2:
Opłucz mięso, pokrój wzdłuż płyt o grubości nie większej niż 1 cm, Odrzuć z obu stron. Zawsze biję przez folię, aby spray z mięsa nie rozlał się we wszystkich kierunkach.
Krok 3:
Zetrzyj mięso solą i pieprzem.
Krok 4:
Lekko ubij jajka widelcem.
Krok 5:
Dodaj zioła prowansalskie do mąki i wymieszaj.
Krok 6:
Zwiń każdy sznycel w mące.
Krok 7:
Zanurz w ubitych jajach.
Krok 8:
I dobrze panieruj w bułce tartej. Pozostaw mięso na 2-3 minuty.
Krok 9:
Smaż sznycle na gorącej patelni na oleju roślinnym przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Krok 10:
Ułóż gotowe sznycle na serwetce, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g