skład / składniki
metoda gotowania
1. Bataty dobrze myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie przebijamy nożem w kilku miejscach. Teraz zawiń słodkie ziemniaki w folię i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut (do miękkości).
2. Niech słodki ziemniak ostygnie, przeciąć na pół. Przenieś miąższ słodkich ziemniaków do miski blendera i mieszaj, aż będzie gładki przez 30 sekund.
3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
4. Rozgrzej patelnię w oliwie z oliwek, rozłóż cebulę i czosnek, smaż 5 minut do miękkości.
5. Wlać wstępnie umytą kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć w cebuli i czosnku przez 2-3 minuty. Musisz spróbować go nie prześwietlić, nie spalić. Konieczne jest trochę smażenia tylko po to, aby gryka jaśniej nabrała charakterystycznego dla niej orzechowego aromatu i smaku.
6. Teraz dodaj białe wino, wymieszaj i kontynuuj gotowanie, aż wino prawie całkowicie wyparuje.
7. Wlej mleko kokosowe, słodkie ziemniaki, bulion warzywny (wodę), sól, wędzoną paprykę, kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
8. Zmniejsz ogrzewanie i gotuj grechotto przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gryka powinna stać się miękka, ale nadal pozostaje trochę "do żucia".
9. Smażyć boczek, drobno parmezan, umyć i osuszyć natkę pietruszki.
10. Rozłóż grechotto na porcjach, połóż boczek na wierzchu, posyp listkami pietruszki i startym parmezanem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Batat - 86 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g