Grechotto

arcydzieło restauracji w Twojej kuchni! Gotuj! Grechotto z tego przepisu gotuje się w mleku kokosowym, co nadaje potrawie kremowość. A puree ze słodkich ziemniaków to subtelna słodycz. Połączenie tych smaków harmonijnie przeplata się z orzechowością gryki. Oryginalne, apetyczne i zdrowe danie. Możesz gotować w wersji wegetariańskiej i nie.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 68 % 23 g
168 kcal
IG: 13 / 87 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. Bataty dobrze myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie przebijamy nożem w kilku miejscach. Teraz zawiń słodkie ziemniaki w folię i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut (do miękkości).

2. Niech słodki ziemniak ostygnie, przeciąć na pół. Przenieś miąższ słodkich ziemniaków do miski blendera i mieszaj, aż będzie gładki przez 30 sekund.

3. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.

4. Rozgrzej patelnię w oliwie z oliwek, rozłóż cebulę i czosnek, smaż 5 minut do miękkości.

5. Wlać wstępnie umytą kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć w cebuli i czosnku przez 2-3 minuty. Musisz spróbować go nie prześwietlić, nie spalić. Konieczne jest trochę smażenia tylko po to, aby gryka jaśniej nabrała charakterystycznego dla niej orzechowego aromatu i smaku.

6. Teraz dodaj białe wino, wymieszaj i kontynuuj gotowanie, aż wino prawie całkowicie wyparuje.

7. Wlej mleko kokosowe, słodkie ziemniaki, bulion warzywny (wodę), sól, wędzoną paprykę, kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.

8. Zmniejsz ogrzewanie i gotuj grechotto przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gryka powinna stać się miękka, ale nadal pozostaje trochę "do żucia".

9. Smażyć boczek, drobno parmezan, umyć i osuszyć natkę pietruszki.

10. Rozłóż grechotto na porcjach, połóż boczek na wierzchu, posyp listkami pietruszki i startym parmezanem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy