kurczak na patelni grillowej

masz patelnię grillową? Przygotuj super smaczne i szybkie danie! Kurczak na patelni grillowej gotuje się łatwo i dość szybko. Okazuje się aromatyczny, soczysty i prażony na wierzchu. Główną zaletą tego dania jest to, że nie zawiera węglowodanów, co oznacza, że jest odpowiedni dla osób przestrzegających diety niskowęglowodanowej, ketonowej. Pomidory, sos pomidorowy, ser i przyprawy sprawiają, że danie smakuje jeszcze bardziej niezapomniane.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
172 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Bierzemy małą miskę, w której rozprowadzamy określoną ilość sosu pomidorowego. Dodaj olej roślinny do sosu (możesz użyć oliwy lub rafinowanego słonecznika). Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

2. Piersi z kurczaka, z których należy usunąć skórę i wyciąć kość, umyć, osuszyć z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi. Następnie kładziemy na dnie średniej wielkości głębokiej miski, posypujemy solą i wybranymi przyprawami, wcieramy je w mięso. Następnie wlej mieszaninę sosu pomidorowego i oleju roślinnego, dobrze wymieszaj bezpośrednio rękami, wcierając mieszaninę w mięso z kurczaka. Pozostaw kurczaka w tej formie na 30 minut, przykrywając miskę pokrywką. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Możesz marynować kurczaka przez noc, ale w tym przypadku wkładamy mięso do lodówki.

3. Kładziemy patelnię grillową na dużym ogniu i dobrze ją podgrzewamy. Lekko posmaruj olejem roślinnym(idealnie-spryskaj olej sprayem). Gdy patelnia się rozgrzeje, zmniejsz ciepło do średniego. Połóż mięso na patelni i smaż przez 5-7 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 5-7 minut. Mięso powinno mieć piękny złoty kolor.

4. Umyj i osusz pomidory, a następnie pokrój je w plasterki. Trzy sery na średniej tarce. Rozłóż plastry pomidorów na mięsie, posyp serem. Przykryj patelnię pokrywką, odczekaj 1-2 minuty (aż ser się stopi), a następnie zdejmij patelnię z ognia.

podawaj gotowe danie na gorąco z dowolnym dodatkiem do smaku. Posyp mięso posiekanymi ziołami i odrobiną suchych przypraw (idealne, jeśli świeżo zmielony czarny pieprz).

tłuczone ziemniaki lub pieczone, gotowane są idealne do takiego mięsa. pieczone ziemniaki. Możesz podać przystawkę z różnych zbóż, roślin strączkowych lub makaronu do mięsa z kurczaka. Pieczone mięso dobrze komponuje się ze świeżymi lub pieczonymi warzywami, różnymi sałatkami, świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy