skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z mielonego mięsa? Rozpocznij gotowanie od ciasta z przekąskami. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa lub kurczaka, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam mielonego kurczaka i wieprzowinę. Jajka są odpowiednie C1 lub C0, rafinowany olej.
Krok 2:
Pokrój biały chleb (bochenek) na plasterki, włóż do miski blendera i polej mlekiem. Pozostaw na 5 minut do spęcznienia i zmiel do uzyskania gładkości. Zmiel namoczony chleb widelcem. Najważniejsze jest, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 3:
Aby wyrobić ciasto mięsne, weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Przenieś tam pokruszony chleb. Umyj jajka mydłem i rozbij je do miski. Dodaj sól i pieprz, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dodaj mięso mielone i dokładnie zagnieść ciasto. Okazuje się lekko płynny. Podziel ciasto na 3 równe części.
Krok 5:
Do pieczenia weź Okrągły kształt o średnicy około 20 cm. Nasmaruj formę olejem roślinnym, równomiernie rozprowadź jedną część ciasta na formie. Piec na środkowej półce piekarnika przez 15 do 20 minut. Gotowe ciasto z mielonego mięsa rozjaśni się i lekko zarumieni. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju mięsa mielonego, przyborów kuchennych i możliwości piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie ciast.
Krok 6:
Podczas pieczenia i chłodzenia wszystkich trzech ciast przygotuj nadzienie do ciasta. Weź warzywa według własnych upodobań.
Krok 7:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa gotują się szybciej, a nadzienie będzie bardziej jednorodne.
Krok 8:
Aby usmażyć, weź patelnię, w której zmieszczą się marchewki i cebula. Podgrzej go i delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na niego olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw je usmaż. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 3 minut.
Krok 9:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 7 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
Krok 10:
Dobrze opłucz pomidory, usuń łodygę. Pokrój jeden w kółka. Zostaw drugi do dekoracji.
Krok 11:
Gdy ciasta ostygną, zacznij zbierać ciasto.
Krok 12:
Do mieszanki cebuli marchwi dodaj 1 łyżkę majonezu i dobrze wymieszaj. Posmaruj pierwsze ciasto powstałym kremem.
Krok 13:
Przykryj drugim ciastem, lekko dociśnij i posmaruj majonezem. Rozłóż pokrojony pomidor równomiernie na wierzchu. Przykryj trzecim ciastem i lekko dociśnij.
Krok 14:
Obierz czosnek, opłucz i umieść w misce blendera. Usuń ospałe liście z zieleni, spłucz i wysusz. Zachowaj zielenie do dekoracji, resztę Dodaj do czosnku. Umieść tam majonez. Dobrze zmiel, aż krem będzie miał zielony odcień.
Krok 15:
Posmaruj górne ciasto powstałym kremem. Wstaw na zimno na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj ziołami i warzywami.
ciasto podawaj jako zimną przekąskę. Można go ozdobić motywem wojskowym i będzie świetnym prezentem na Dzień Obrońcy Ojczyzny.
Ilość majonezu można zmieniać według własnego uznania. W razie potrzeby można go zastąpić miękkim twarogiem lub serem topionym.
smakuje delikatnie i aromatycznie. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciast mięsnych. Mąż mówi, że to najlepsze danie z mielonego mięsa, jakie robię.
ciasto można podawać już 3 godziny po ugotowaniu. Jednak staje się znacznie smaczniejszy dopiero następnego dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g