ciasto przekąskowe z kurczaka, mielonego mięsa

ciasto, które docenią mężczyźni na całej planecie. Przekąski niesłodzone ciasta są bardzo popularne. Ciasto mielone jest bardzo satysfakcjonujące, ponieważ ma bazę mięsną. Nadzienie uzupełnia i ujawnia smak tak ciekawej prezentacji dania mięsnego.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 8-14 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 64 % 23 g
węglowodany 17 % 6 g
257 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z mielonego mięsa? Rozpocznij gotowanie od ciasta z przekąskami. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa lub kurczaka, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam mielonego kurczaka i wieprzowinę. Jajka są odpowiednie C1 lub C0, rafinowany olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój biały chleb (bochenek) na plasterki, włóż do miski blendera i polej mlekiem. Pozostaw na 5 minut do spęcznienia i zmiel do uzyskania gładkości. Zmiel namoczony chleb widelcem. Najważniejsze jest, aby uzyskać jednorodną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby wyrobić ciasto mięsne, weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Przenieś tam pokruszony chleb. Umyj jajka mydłem i rozbij je do miski. Dodaj sól i pieprz, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dodaj mięso mielone i dokładnie zagnieść ciasto. Okazuje się lekko płynny. Podziel ciasto na 3 równe części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia weź Okrągły kształt o średnicy około 20 cm. Nasmaruj formę olejem roślinnym, równomiernie rozprowadź jedną część ciasta na formie. Piec na środkowej półce piekarnika przez 15 do 20 minut. Gotowe ciasto z mielonego mięsa rozjaśni się i lekko zarumieni. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju mięsa mielonego, przyborów kuchennych i możliwości piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie ciast.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia i chłodzenia wszystkich trzech ciast przygotuj nadzienie do ciasta. Weź warzywa według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa gotują się szybciej, a nadzienie będzie bardziej jednorodne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby usmażyć, weź patelnię, w której zmieszczą się marchewki i cebula. Podgrzej go i delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na niego olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw je usmaż. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 3 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 7 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze opłucz pomidory, usuń łodygę. Pokrój jeden w kółka. Zostaw drugi do dekoracji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasta ostygną, zacznij zbierać ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do mieszanki cebuli marchwi dodaj 1 łyżkę majonezu i dobrze wymieszaj. Posmaruj pierwsze ciasto powstałym kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj drugim ciastem, lekko dociśnij i posmaruj majonezem. Rozłóż pokrojony pomidor równomiernie na wierzchu. Przykryj trzecim ciastem i lekko dociśnij.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obierz czosnek, opłucz i umieść w misce blendera. Usuń ospałe liście z zieleni, spłucz i wysusz. Zachowaj zielenie do dekoracji, resztę Dodaj do czosnku. Umieść tam majonez. Dobrze zmiel, aż krem będzie miał zielony odcień.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj górne ciasto powstałym kremem. Wstaw na zimno na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj ziołami i warzywami.

ciasto podawaj jako zimną przekąskę. Można go ozdobić motywem wojskowym i będzie świetnym prezentem na Dzień Obrońcy Ojczyzny.

Ilość majonezu można zmieniać według własnego uznania. W razie potrzeby można go zastąpić miękkim twarogiem lub serem topionym.

smakuje delikatnie i aromatycznie. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciast mięsnych. Mąż mówi, że to najlepsze danie z mielonego mięsa, jakie robię.

ciasto można podawać już 3 godziny po ugotowaniu. Jednak staje się znacznie smaczniejszy dopiero następnego dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy