marmurkowa wołowina na patelni

przysmak ugotuje się bardzo szybko i będzie pyszny. To całkiem realne, ponieważ wołowina wołowa rasy Black ANGUS jest jedną z najlepszych ras mięsnych na całym świecie. Babki są na specjalnym tuczu zbożowym przez 200 dni. Na mięsie tworzą się małe smugi tłuszczu, których wzór przypomina marmur.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 0 % 0 g
215 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Marmurkowa wołowina to elitarne, delikatne mięso, którego smaku nie należy zatykać mądrymi marynatami lub przyprawami. Wystarczy wziąć sól i pieprz. Możesz wziąć ząbek czosnku i gałązkę świeżego rozmarynu i tymianku, które doskonale zacienią i uzupełnią smak tego mięsa swoim aromatem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli mięso jest zamrożone, należy je rozmrozić na dolnej półce lodówki. Następnie spłucz zimną wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Mięso z opakowania próżniowego jest zwykle schłodzone, wystarczy je wysuszyć z nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Będę gotować kotlety, więc przykrywam mięso folią i lekko ubijam z obu stron. Chcę zauważyć, że im grubszy kotlet, tym łatwiej jest go ugotować prostemu kucharzowi i nie zepsuć mięsa, nie rozgotować go. Tylko profesjonaliści mogą złapać stopień pieczenia na oko lub musisz mieć specjalny termometr, będę gotować według timera. Przypominam, że steków nie trzeba bić. Posmaruj przygotowane mięso z obu stron rafinowanym olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do rozpalenia. Umieść rumsztyk na patelni i smaż z każdej strony przez 1-2 minuty, smaż przez kolejne 1-2 minuty na małym ogniu. Lepiej jest obrócić mięso specjalnymi szczypcami, ale nie przekłuwać go, aby sok został zachowany i nie zabrakło. Smażyć na patelni z grubym dnem. Żeliwna, aluminiowa patelnia i nowoczesne patelnie z dobrą powłoką zapobiegającą przywieraniu działają dobrze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż mięso na ciepłym talerzu. Sól i pieprz do smaku. Posmaruj masłem i posyp drobno posiekanym czosnkiem ze świeżymi ziołami. Następnie przykryj mięso i pozostaw na 5 minut, aby mięso odpoczęło, a soki równomiernie się rozłożyły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj mięso na gorąco jako niezależne danie, uzupełnione ziołami i warzywami, w razie potrzeby sosem. Dobre do wytrawnego czerwonego wina.

marmurkowa wołowina produkt jest wystarczająco drogi, ale to rozkosz dla prawdziwego smakosza!

to plamy tłuszczu znacznie poprawiają smak, mięso staje się soczyste, aromatyczne i delikatne, ale każde cięcie wymaga innego podejścia.

aby przysmak nie zamienił się w suchy kawałek mięsa, należy go szybko przetworzyć termicznie. Idealnie na wierzchu pojawi się apetyczna skórka, a wewnątrz mięso będzie lekko różowawe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy