skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Marmurkowa wołowina to elitarne, delikatne mięso, którego smaku nie należy zatykać mądrymi marynatami lub przyprawami. Wystarczy wziąć sól i pieprz. Możesz wziąć ząbek czosnku i gałązkę świeżego rozmarynu i tymianku, które doskonale zacienią i uzupełnią smak tego mięsa swoim aromatem.
Krok 2:
Jeśli mięso jest zamrożone, należy je rozmrozić na dolnej półce lodówki. Następnie spłucz zimną wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Mięso z opakowania próżniowego jest zwykle schłodzone, wystarczy je wysuszyć z nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Będę gotować kotlety, więc przykrywam mięso folią i lekko ubijam z obu stron. Chcę zauważyć, że im grubszy kotlet, tym łatwiej jest go ugotować prostemu kucharzowi i nie zepsuć mięsa, nie rozgotować go. Tylko profesjonaliści mogą złapać stopień pieczenia na oko lub musisz mieć specjalny termometr, będę gotować według timera. Przypominam, że steków nie trzeba bić. Posmaruj przygotowane mięso z obu stron rafinowanym olejem roślinnym.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię do rozpalenia. Umieść rumsztyk na patelni i smaż z każdej strony przez 1-2 minuty, smaż przez kolejne 1-2 minuty na małym ogniu. Lepiej jest obrócić mięso specjalnymi szczypcami, ale nie przekłuwać go, aby sok został zachowany i nie zabrakło. Smażyć na patelni z grubym dnem. Żeliwna, aluminiowa patelnia i nowoczesne patelnie z dobrą powłoką zapobiegającą przywieraniu działają dobrze.
Krok 5:
Połóż mięso na ciepłym talerzu. Sól i pieprz do smaku. Posmaruj masłem i posyp drobno posiekanym czosnkiem ze świeżymi ziołami. Następnie przykryj mięso i pozostaw na 5 minut, aby mięso odpoczęło, a soki równomiernie się rozłożyły.
Krok 6:
Podawaj mięso na gorąco jako niezależne danie, uzupełnione ziołami i warzywami, w razie potrzeby sosem. Dobre do wytrawnego czerwonego wina.
marmurkowa wołowina produkt jest wystarczająco drogi, ale to rozkosz dla prawdziwego smakosza!
to plamy tłuszczu znacznie poprawiają smak, mięso staje się soczyste, aromatyczne i delikatne, ale każde cięcie wymaga innego podejścia.
aby przysmak nie zamienił się w suchy kawałek mięsa, należy go szybko przetworzyć termicznie. Idealnie na wierzchu pojawi się apetyczna skórka, a wewnątrz mięso będzie lekko różowawe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g