hot dog w pita

bardzo szybki, prosty, na przekąskę dla całej rodziny! Hot dog w chlebie pita to przepis na ulubione przez wszystkich potrawy z fast foodów ulicznych, które tak bardzo kochają dzieci. Zrobiony w domu hot dog okazuje się znacznie smaczniejszy i bardziej naturalny niż kupiony w kiosku. Gotowanie nie będzie trudne, nawet początkujący może to zrobić.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 44 % 12 g
151 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić hot doga w chlebie pita? Przygotuj jedzenie. Weź cienki chleb pita, potrzebujesz dwóch sztuk (po jednej na porcję). Kiełbaski są lepsze długie i cienkie, miałem zwykłe mleko, okazały się krótkie. Nie miało to wpływu na smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż kapustę pekińską na liście, dobrze je opłucz, a następnie dokładnie osusz. Pokrój liście w cienkie paski. Oprócz Pekinu możesz wziąć zwykłą białą kapustę. Ale wtedy trzeba będzie go dokładnie zmiażdżyć rękami, aby kapusta stała się miękka i wypuściła sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w paski-najpierw w plasterki, a następnie w paski. Spuść nadmiar soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser. Głównym kryterium przy wyborze sera do tego przepisu jest jego smak i topliwość. Wybierz naturalne odmiany, bez dodatków roślinnych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz kiełbaski i usmaż na patelni grillowej ze wszystkich stron. Nie trzymaj ich zbyt długo w ogniu-niektóre rodzaje kiełbasek mogą pęknąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż chleb pita na stole. Na środku liścia ułóż posiekaną kapustę w paski. Połóż koreańską marchewkę na kapuście. Możesz go ugotować sam, na naszej stronie jest wiele przepisów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kiełbasę na marchewce, z boku — paski pomidora.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj pomidora majonezem, kiełbasę sosem pomidorowym i musztardą. Weź musztardę według własnego gustu, mam słodką i nie pikantną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp nadzienie startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń chleb pita, zwijając krawędzie, w ciasną rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Opiekaj hot dogi na patelni grillowej z obu stron do pasków — to wystarczy, aby ser się stopił.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie natychmiast podawaj hot doga do stołu. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy