skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić dorsza z warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dorsza w całości, ze skórą lub wziąć już obrany filet bez skóry i kości, świeży lub mrożony. Odpowiedni jest również mrożony filet w brykietach porcjowanych. Dlatego wybierz według własnego gustu. Nie możesz w ogóle dodawać białego wina, w takim przypadku zastąp go zwykłą wodą lub wodą zmieszaną z 1 łyżeczką.pasta pomidorowa (keczup).
Krok 2:
Umyj rybę, osusz. Sól i pieprz z obu stron. Jeśli używasz mrożonej ryby, należy ją najpierw rozmrozić i lekko wycisnąć z nadmiaru wilgoci, w przeciwnym razie ryba nie będzie smażona na oleju, ale duszona.
Krok 3:
Jeśli kawałki są bardzo duże, lepiej natychmiast pokroić je na porcje. Na początku chciałem ugotować większą rybę, ale duże kawałki nie pasowały dobrze na patelni, więc pokroiłem je na pół.
Krok 4:
Obierz cebulę w paski lub kostki.
Krok 5:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż cebulę i czosnek, smaż, mieszając, 2 minuty, aż pojawi się jasny aromat.
Krok 8:
Przenieś cebulę i czosnek na talerz, zachowując na patelni aromatyzowany olej. Nie można wcześniej smażyć cebuli z czosnkiem, ale najpierw usmażyć rybę na oleju, a następnie dodać cebulę i czosnek, skracając w ten sposób proces gotowania o pięć minut. Ale jeśli nigdzie się nie spieszysz, lepiej najpierw aromatyzować olej, a następnie usmażyć w nim rybę. Okaże się bardziej aromatyczny.
Krok 9:
Ułóż filety rybne i smaż na złoty kolor, około 5 minut. Odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty.
Krok 10:
Włóż cebulę i czosnek na patelnię.
Krok 11:
Dodaj pomidory, najpierw zgniatając je palcami. Nie możesz zmiażdżyć pomidorów, ale po prostu pokrój je na pół.
Krok 12:
Wlej wino, sok z cytryny na patelnię, dodaj oliwki i oliwki. I gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje.
Krok 13:
Na samym końcu ryby z sosem posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
zamiast dorsza możesz wziąć dowolną białą rybę z niewielką ilością kości, taką jak morszczuk, flądra, halibut. Jednak czerwona ryba w tym sosie okaże się nie mniej smaczna.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g