skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy wyrabiać ciasto. Wymieszaj stopione masło w głębokiej misce ze śmietaną. Wziąłem śmietanę o zawartości tłuszczu 20%.
Krok 2:
Dodaj pozostałe składniki: wlej wodę, dodaj przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier. Zaczynamy ugniatać łyżką.
Krok 3:
Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą lekko posypaną mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które nie powinno być ciasne. Formujemy piłkę, nie owijamy szczelnie folią lub przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Kuchnia powinna być ciepła, a wszystkie okna powinny być zamknięte, aby nie było przeciągów.
Krok 4:
Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i kolendrę nożem, zetrzyj ser na grubej tarce. Zamiast kolendry możesz użyć innych ziół, takich jak natka pietruszki.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia w misce. Dodaj posiekany czosnek. Użyłem suchego czosnku, wziąłem 1 łyżkę stołową.
Krok 6:
Ugniatamy ciasto przez kilka minut, a następnie dzielimy je nożem na 6 równych kawałków. Możesz w tym celu zwinąć z niego kiełbasę i podzielić ją lub natychmiast podzielić piłkę na 6 sekcji.
Krok 7:
Weź 2 kawałki i zwiń każdy z nich wałkiem do ciasta w cienkie ciasto. Wyszły mi tortille o średnicy 20 cm (z rozmiarem patelni).
Krok 8:
Rozłóż nadzienie na jednym cieście, nie docierając do krawędzi 2 cm.
Krok 9:
Przykryj drugim ciastem i mocno ściśnij krawędzie. Robimy jeszcze 2 ciasta z pozostałych 4 kawałków.
Krok 10:
Podgrzej patelnię, nie smaruj jej niczym. Rozłóż ciasto. Smażyć do brązowych plam na średnim ogniu.
Krok 11:
Odwróć i upiecz, aż będzie gotowy.
Krok 12:
Gotowe tortille można jeszcze na gorąco posmarować masłem.
Nadziewane tortille-pyszne pozdrowienia z Indii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal / 100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g