Naan indyjski tortilla z czosnkiem

pyszne cienkie tortille dla Ciebie i Twojej rodziny. W Indiach bardzo lubią gotować różnorodne ciasta, których przepisy nie spowolniły do nas. Tortille Naan są przygotowywane metodą pieczenia na suchej patelni. Okazują się bardzo smaczne, z lepkim nadzieniem i smakiem czosnku i ziół. Zabierz je ze sobą na łono natury lub przygotuj na rodzinny obiad. Takie ciasta można jeść jako niezależne danie, popijając ulubionym napojem lub podawać je do pierwszych dań. Jeśli masz dużą rodzinę, odpowiednio zwiększ liczbę produktów.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 62 % 26 g
207 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto. Wymieszaj stopione masło w głębokiej misce ze śmietaną. Wziąłem śmietanę o zawartości tłuszczu 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj pozostałe składniki: wlej wodę, dodaj przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier. Zaczynamy ugniatać łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą lekko posypaną mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które nie powinno być ciasne. Formujemy piłkę, nie owijamy szczelnie folią lub przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Kuchnia powinna być ciepła, a wszystkie okna powinny być zamknięte, aby nie było przeciągów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i kolendrę nożem, zetrzyj ser na grubej tarce. Zamiast kolendry możesz użyć innych ziół, takich jak natka pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia w misce. Dodaj posiekany czosnek. Użyłem suchego czosnku, wziąłem 1 łyżkę stołową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniatamy ciasto przez kilka minut, a następnie dzielimy je nożem na 6 równych kawałków. Możesz w tym celu zwinąć z niego kiełbasę i podzielić ją lub natychmiast podzielić piłkę na 6 sekcji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź 2 kawałki i zwiń każdy z nich wałkiem do ciasta w cienkie ciasto. Wyszły mi tortille o średnicy 20 cm (z rozmiarem patelni).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie na jednym cieście, nie docierając do krawędzi 2 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj drugim ciastem i mocno ściśnij krawędzie. Robimy jeszcze 2 ciasta z pozostałych 4 kawałków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej patelnię, nie smaruj jej niczym. Rozłóż ciasto. Smażyć do brązowych plam na średnim ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć i upiecz, aż będzie gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe tortille można jeszcze na gorąco posmarować masłem.

Nadziewane tortille-pyszne pozdrowienia z Indii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy