skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udko z kurczaka w cieście francuskim w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wyjmij ciasto z lodówki, aby miało czas na rozmrożenie. Jako przyprawy możesz wziąć dowolne ulubione. Wzięłam paprykę.
Krok 2:
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Jeśli chcesz, możesz zdjąć z nich skórę.
Krok 3:
Wymieszaj sól i przyprawy. Przetrzyj przygotowaną podudzia tą mieszanką. Możesz zostawić je marynowane na pół godziny.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Rozłóż golenie. Na dużym ogniu smaż podudzia na złoty kolor ze wszystkich stron, przez 5 minut z każdej.
Krok 5:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i pozostaw podudzia do smażenia przez 15 minut. Następnie połóż je na talerzu i całkowicie ostudź.
Krok 6:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozłóż na nim rozmrożone ciasto. Rozwałkuj go na cienką warstwę o grubości około 2 mm. pokrój ciasto na podłużne paski o szerokości około 3 cm.
Krok 7:
Owiń każdą podudzie w powstałe paski spiralnie, zaczynając od dołu, wykonując małe nakładanie się ciasta na siebie.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub połóż na niej matę teflonową. Połóż podudzia na blasze do pieczenia w cieście. Lekko ubij żółtko. Posmaruj żółtkiem każdą podudzie na wierzchu. Posyp sezamem.
Krok 9:
Owiń spód nóg małymi kawałkami folii, aby nie przypaliły się podczas pieczenia.
Krok 10:
Piecz podudzia w cieście w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut na złoty kolor. Podczas serwowania zdejmij folię. Smacznego!
bardzo nam się podobało to danie! Wygląda tak nietypowo, a smakuje po prostu pysznie! Jak ciasto, tylko w środku nie jest nadzienie, ale cała noga. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
ten przepis można urozmaicić. Pokrój ciasto nie w paski, ale w kwadraty. Jako nadzienie dodaj kilka łyżek tłuczonych ziemniaków do podudzia. Ustaw nogi pionowo i owiń ciasto wokół nich w torebkę. Do takiego dania i przystawki nie są potrzebne!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g