udko z kurczaka w cieście francuskim w piekarniku

piękne, apetyczne, na świąteczny stół i na kolację! Udko z kurczaka w cieście francuskim w piekarniku to danie przygotowywane ze zwykłych i niedrogich produktów. Ciasto po upieczeniu nasyca się aromatem kurczaka i nabiera apetycznej złotej skórki. Mięso w cieście pozostaje miękkie i delikatne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 19 % 7 g
217 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udko z kurczaka w cieście francuskim w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wyjmij ciasto z lodówki, aby miało czas na rozmrożenie. Jako przyprawy możesz wziąć dowolne ulubione. Wzięłam paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Jeśli chcesz, możesz zdjąć z nich skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj sól i przyprawy. Przetrzyj przygotowaną podudzia tą mieszanką. Możesz zostawić je marynowane na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Rozłóż golenie. Na dużym ogniu smaż podudzia na złoty kolor ze wszystkich stron, przez 5 minut z każdej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i pozostaw podudzia do smażenia przez 15 minut. Następnie połóż je na talerzu i całkowicie ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozłóż na nim rozmrożone ciasto. Rozwałkuj go na cienką warstwę o grubości około 2 mm. pokrój ciasto na podłużne paski o szerokości około 3 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owiń każdą podudzie w powstałe paski spiralnie, zaczynając od dołu, wykonując małe nakładanie się ciasta na siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub połóż na niej matę teflonową. Połóż podudzia na blasze do pieczenia w cieście. Lekko ubij żółtko. Posmaruj żółtkiem każdą podudzie na wierzchu. Posyp sezamem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owiń spód nóg małymi kawałkami folii, aby nie przypaliły się podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz podudzia w cieście w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut na złoty kolor. Podczas serwowania zdejmij folię. Smacznego!

bardzo nam się podobało to danie! Wygląda tak nietypowo, a smakuje po prostu pysznie! Jak ciasto, tylko w środku nie jest nadzienie, ale cała noga. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
ten przepis można urozmaicić. Pokrój ciasto nie w paski, ale w kwadraty. Jako nadzienie dodaj kilka łyżek tłuczonych ziemniaków do podudzia. Ustaw nogi pionowo i owiń ciasto wokół nich w torebkę. Do takiego dania i przystawki nie są potrzebne!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy