skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować brokuły z mięsem w piekarniku, weź wieprzowinę, pokrój w kostkę i rozłóż równą warstwę w naczyniu do pieczenia. Mięso solimy i dodajemy dowolne przyprawy do smaku (mam przyprawę do kebaba, możesz po prostu użyć czarnego mielonego pieprzu).
Krok 2:
Pokrój cebulę na półpierścienie. Tym razem użyłam pora, który nadaje potrawie przyjemny pikantny aromat. Połóż posiekaną cebulę na mięsie.
Krok 3:
Obierz dwie marchewki i pokrój w kółka, jeśli marchewki są duże,pokrój każde kółko na pół. Możesz pokroić marchewki kręconym nożem. Rozłóż marchewki w naczyniu do pieczenia w następnej warstwie.
Krok 4:
Wlej pół szklanki wody do naczynia do pieczenia.
Krok 5:
Przykryj naczynie do pieczenia folią i włóż mięso z cebulą i marchewką do piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni.
Krok 6:
Podczas pieczenia mięsa zajmijmy się kapustą brokułową. Najpierw moczymy świeże brokuły przez 10 minut w słonej wodzie, jest to konieczne, aby pozbyć się owadów, które mogą chować się w kwiatostanach kapusty. Następnie spłucz brokuły pod bieżącą wodą. Brokuły rozkładamy na kwiatostany i usuwamy twardy środek (łodygę). Możesz użyć mrożonych brokułów, a następnie pomiń ten krok.
Krok 7:
Zanurz przygotowane brokuły we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez pięć minut. Następnie spuść wodę.
Krok 8:
Teraz zajmijmy się sosem mlecznym Ala-beszamel. Smażyć jedną łyżkę mąki na złoty kolor. Ciągle mieszając, wlej jedną szklankę mleka cienkim strumieniem. Dodaj sól, gałkę muszkatołową i liść laurowy do sosu. Gdy sos zgęstnieje, wyłącz ogień, zajmie to 2-3 minuty. Pozwól sosowi trochę ostygnąć, wyjmij i wyrzuć liść laurowy.
Krok 9:
Wyjmij mięso z piekarnika, usuń arkusz folii. Rozłóż ugotowane brokuły równą warstwą. Na wierzch polej brokuły sosem.
Krok 10:
Zetrzyj każdy twardy ser na drobnej tarce i posyp brokułami z mięsem.
Krok 11:
Wyślij brokuły z mięsem z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Ponieważ wszystkie składniki są już gotowe, wystarczy poczekać, aż ser się stopi, nie trzeba mocno smażyć sera.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g