brokuły z mięsem w piekarniku

bardzo smaczna i zdrowa opcja obiadowa. Bez oleju. Ponieważ warzywa nie są wstępnie smażone, a wszystkie składniki są pieczone w piekarniku bez użycia oleju, danie można zaliczyć do kategorii dietetycznej i stosować z ograniczeniami żywieniowymi.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 17 % 4 g
135 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować brokuły z mięsem w piekarniku, weź wieprzowinę, pokrój w kostkę i rozłóż równą warstwę w naczyniu do pieczenia. Mięso solimy i dodajemy dowolne przyprawy do smaku (mam przyprawę do kebaba, możesz po prostu użyć czarnego mielonego pieprzu).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na półpierścienie. Tym razem użyłam pora, który nadaje potrawie przyjemny pikantny aromat. Połóż posiekaną cebulę na mięsie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz dwie marchewki i pokrój w kółka, jeśli marchewki są duże,pokrój każde kółko na pół. Możesz pokroić marchewki kręconym nożem. Rozłóż marchewki w naczyniu do pieczenia w następnej warstwie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pół szklanki wody do naczynia do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią i włóż mięso z cebulą i marchewką do piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia mięsa zajmijmy się kapustą brokułową. Najpierw moczymy świeże brokuły przez 10 minut w słonej wodzie, jest to konieczne, aby pozbyć się owadów, które mogą chować się w kwiatostanach kapusty. Następnie spłucz brokuły pod bieżącą wodą. Brokuły rozkładamy na kwiatostany i usuwamy twardy środek (łodygę). Możesz użyć mrożonych brokułów, a następnie pomiń ten krok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz przygotowane brokuły we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez pięć minut. Następnie spuść wodę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zajmijmy się sosem mlecznym Ala-beszamel. Smażyć jedną łyżkę mąki na złoty kolor. Ciągle mieszając, wlej jedną szklankę mleka cienkim strumieniem. Dodaj sól, gałkę muszkatołową i liść laurowy do sosu. Gdy sos zgęstnieje, wyłącz ogień, zajmie to 2-3 minuty. Pozwól sosowi trochę ostygnąć, wyjmij i wyrzuć liść laurowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij mięso z piekarnika, usuń arkusz folii. Rozłóż ugotowane brokuły równą warstwą. Na wierzch polej brokuły sosem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj każdy twardy ser na drobnej tarce i posyp brokułami z mięsem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij brokuły z mięsem z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Ponieważ wszystkie składniki są już gotowe, wystarczy poczekać, aż ser się stopi, nie trzeba mocno smażyć sera.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy