Rolada wieprzowa w folii pieczona w piekarniku

pyszne, obfite, apetyczne, na dni powszednie i święta! Rolada wieprzowa pieczona w folii w piekarniku jest przygotowywana bardzo prosto i szybko, a dzięki dodaniu sosu sojowego okazuje się soczysta i aromatyczna. Taka bułka jest dobra zarówno jako gorące danie, jak i jako zimna przekąska.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 18 % 7 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec roladę wieprzową w folii w piekarniku? Przygotuj składniki. Wieprzowina najlepiej wziąć szynkę lub szyję, w jednym kawałku, z minimalną ilością tłuszczu. Weź suszone warzywa według własnych upodobań. Mogą to być zioła prowansalskie, koperek, kolendra, u mnie to pietruszka z selerem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie ostrym nożem zacznij otwierać mięso w szeroką warstwę. Aby to zrobić, wytnij go na środku, ale nie do końca. Następnie otwórz mięso w obie strony jako kopertę. Zrób też wszystkie grube miejsca — wytnij je i otwórz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odbij powstałą warstwę. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ubite mięso do szerokiego naczynia i polej je sosem sojowym. Podczas gotowania sprawi, że wieprzowina będzie soczysta i zastąpi sól. A także nada mięsu pikantną nutę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do naczynia z mięsem. Użyj rąk, aby wcierać czosnek i sos sojowy w wieprzowinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mięso suszoną zieleniną równą warstwą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zmielony czarny pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń mięso w ciasną bułkę z ziołami i pieprzem w środku. Jeśli boisz się, że bułka się otworzy, zawiąż ją sznurkiem lub przypnij krawędź wykałaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż duży kawałek folii spożywczej, posmaruj olejem roślinnym. Połóż na nim rolkę szwem w dół i bardzo mocno zawiń. Upewnij się, że w folii nie ma dziur ani pęknięć. Z tego powodu sok mięsny spłynie do formy, a mięso będzie suche.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż bułkę do gorącego piekarnika i piecz przez 45 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i odstaw na 10 minut w folii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zdejmij folię, pokrój rolkę wieprzową na porcje i podawaj. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. Taka bułka ozdobi każdy świąteczny stół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy