skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec roladę wieprzową w folii w piekarniku? Przygotuj składniki. Wieprzowina najlepiej wziąć szynkę lub szyję, w jednym kawałku, z minimalną ilością tłuszczu. Weź suszone warzywa według własnych upodobań. Mogą to być zioła prowansalskie, koperek, kolendra, u mnie to pietruszka z selerem.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie ostrym nożem zacznij otwierać mięso w szeroką warstwę. Aby to zrobić, wytnij go na środku, ale nie do końca. Następnie otwórz mięso w obie strony jako kopertę. Zrób też wszystkie grube miejsca — wytnij je i otwórz.
Krok 3:
Odbij powstałą warstwę. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 4:
Przenieś ubite mięso do szerokiego naczynia i polej je sosem sojowym. Podczas gotowania sprawi, że wieprzowina będzie soczysta i zastąpi sól. A także nada mięsu pikantną nutę.
Krok 5:
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do naczynia z mięsem. Użyj rąk, aby wcierać czosnek i sos sojowy w wieprzowinę.
Krok 6:
Posyp mięso suszoną zieleniną równą warstwą.
Krok 7:
I zmielony czarny pieprz.
Krok 8:
Zwiń mięso w ciasną bułkę z ziołami i pieprzem w środku. Jeśli boisz się, że bułka się otworzy, zawiąż ją sznurkiem lub przypnij krawędź wykałaczką.
Krok 9:
Rozłóż duży kawałek folii spożywczej, posmaruj olejem roślinnym. Połóż na nim rolkę szwem w dół i bardzo mocno zawiń. Upewnij się, że w folii nie ma dziur ani pęknięć. Z tego powodu sok mięsny spłynie do formy, a mięso będzie suche.
Krok 10:
Włóż bułkę do gorącego piekarnika i piecz przez 45 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i odstaw na 10 minut w folii.
Krok 11:
Następnie zdejmij folię, pokrój rolkę wieprzową na porcje i podawaj. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. Taka bułka ozdobi każdy świąteczny stół.
Krok 12:
Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g