skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Mięso i smalec do tego przepisu należy wziąć świeże i bez żył
Krok 2:
Kroimy wieprzowinę w drobną kostkę, bardzo wygodnie jest pracować z mrożonym mięsem
Krok 3:
Filet z kurczaka jest również drobno krojony. Domowa Kiełbasa wiejska jest zrobiona z posiekanego mięsa, a nie przez maszynę do mięsa - jest o wiele smaczniejsza
Krok 4:
Tłuszcz kroimy tak mały, jak to możliwe, potrzebujemy go w tym przepisie dla soczystości i smaku, nie możemy się bez niego obejść
Krok 5:
Do pokrojonego mięsa przepuszczamy czosnek przez prasę, bierzemy dość dużo czosnku, aby kiełbasa stała się bardzo aromatyczna
Krok 6:
Solim
Krok 7:
Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki
Krok 8:
Gałka muszkatołowa
Krok 9:
Świeżo zmielony czarny pieprz
Krok 10:
Wlej pół szklanki wody i bardzo dobrze zagniataj
Krok 11:
Kładziemy trochę mięsa mielonego na folii, staramy się zebrać go mocno rękami
Krok 12:
Zwijamy folię w formie cukierka, a następnie przekręcamy jedną krawędź folii i zagęszczamy mięso mielone, tak jak nadziewamy kiełbasę, gdy jest w jelicie. Następnie przekręć drugą krawędź folii
Krok 13:
Gotowe kiełbaski przekładamy na blachę do pieczenia lub do pieczenia
Krok 14:
Mrowimy w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach
Krok 15:
Jeśli chcemy go zrumienić, po określonym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, otwórz folię i włóż do piekarnika na kolejne 15 minut. Ale wydawało mi się, że kiełbasa trochę wyschła. Następnym razem nie zarumienię, ale upieczę w folii przez 45 minut i zostawię w niej do ostygnięcia, aby płyn uwolniony podczas pieczenia wchłonął mięso. Ale to kwestia gustu!
Krok 16:
Po określonym czasie nasza domowa kiełbasa jest gotowa! Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno
Krok 17:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g