Kiełbasa wieprzowa z filetem z kurczaka w folii w piekarniku

zdziwisz się, jak łatwo można zrobić domową kiełbasę! Ci, którzy przynajmniej raz spróbowali prawdziwej wiejskiej domowej kiełbasy, nie zapomną jej smaku! Osobiście bardzo ją kocham! Ale samodzielne gotowanie jest dla mnie problematyczne-wnętrzności w mieście nie znajdziesz wszędzie, a jeśli znajdziesz, musisz je wyczyścić, co nie jest zbyt przyjemne. Pomyślałem więc-dlaczego nie zrobić kiełbasy w folii? Aby nie było tak tłuste, część mięsa zastąpiono filetem z kurczaka. Jak dla mnie-okazało się po prostu wspaniałe, a co najważniejsze, smak jeden na jednego jak kiełbasa, którą próbowałem na wsi!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 18 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Mięso i smalec do tego przepisu należy wziąć świeże i bez żył

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy wieprzowinę w drobną kostkę, bardzo wygodnie jest pracować z mrożonym mięsem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka jest również drobno krojony. Domowa Kiełbasa wiejska jest zrobiona z posiekanego mięsa, a nie przez maszynę do mięsa - jest o wiele smaczniejsza

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tłuszcz kroimy tak mały, jak to możliwe, potrzebujemy go w tym przepisie dla soczystości i smaku, nie możemy się bez niego obejść

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pokrojonego mięsa przepuszczamy czosnek przez prasę, bierzemy dość dużo czosnku, aby kiełbasa stała się bardzo aromatyczna

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Solim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę czerwonej ostrej papryki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gałka muszkatołowa

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Świeżo zmielony czarny pieprz

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej pół szklanki wody i bardzo dobrze zagniataj

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kładziemy trochę mięsa mielonego na folii, staramy się zebrać go mocno rękami

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwijamy folię w formie cukierka, a następnie przekręcamy jedną krawędź folii i zagęszczamy mięso mielone, tak jak nadziewamy kiełbasę, gdy jest w jelicie. Następnie przekręć drugą krawędź folii

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe kiełbaski przekładamy na blachę do pieczenia lub do pieczenia

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mrowimy w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Jeśli chcemy go zrumienić, po określonym czasie ostrożnie, aby się nie poparzyć, otwórz folię i włóż do piekarnika na kolejne 15 minut. Ale wydawało mi się, że kiełbasa trochę wyschła. Następnym razem nie zarumienię, ale upieczę w folii przez 45 minut i zostawię w niej do ostygnięcia, aby płyn uwolniony podczas pieczenia wchłonął mięso. Ale to kwestia gustu!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po określonym czasie nasza domowa kiełbasa jest gotowa! Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy