skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet kefirowy na patelni? Bardzo proste i łatwe! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest używać kefiru i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła do smarowania patelni.
Krok 2:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 4:
Rozbij jajka do głębokiej miski. Sól, pieprz. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.
Krok 5:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Nie musisz długo ubijać. Kryształy soli powinny całkowicie się rozpuścić.
Krok 6:
Przesiej mąkę przez sito do mieszanki omletów i wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Mieszanina powinna mieć konsystencję płynnej śmietany. Możesz zrobić to cieplej, jeśli bardziej lubisz delikatniejszy omlet.
Krok 7:
Dodaj posiekane warzywa do omletu i wymieszaj.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Na wierzch posyp tartym serem.
Krok 9:
Zmniejsz ogień do niskiego i smaż omlet pod przykryciem przez 5-7 minut. Pamiętaj, że średnica i grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości patelni. Mam średnicę patelni 22 cm.
Krok 10:
Przenieś gotowy omlet na talerz i podawaj. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji mieszanki jajecznej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g