skrzydełka z kurczaka w cieście na patelni

Oryginalny, apetyczny, rumiany, z chrupiącą skórką! Skrzydełka z kurczaka w cieście na patelni to świetna opcja na szybką przekąskę lub danie główne na obiad. Przygotowanie ich jest bardzo proste i zajmie to bardzo mało czasu. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 17 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 23 % 9 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć skrzydełka z kurczaka w cieście na patelni? Przygotuj jedzenie. Przed rozpoczęciem gotowania opłucz skrzydełka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli im się usmażyć — skrzydełka będą duszone. Jeśli pozostaną na nich pióra, należy je zrywać lub palić w ogniu. Przygotowane skrzydełka z kurczaka pokroić na 3 części wzdłuż stawów. Usuń najmniejszą część całkowicie — nie będziemy jej potrzebować

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie zrób ciasto. Jak zrobić ciasto? Możesz wymieszać jajka razem z mąką na całkowitą masę. I możesz osobno przygotować jajka i mąkę z solą i przyprawami na dwóch talerzach. Nie wpłynie to na smak. Właśnie to zrobiłam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń każdy kawałek kurczaka w mące, a następnie w jajku. Następnie ponownie powtórz mąkę-jajko. Wokół skrzydła kurczaka tworzy się dość gęsta warstwa ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej przygotowaną patelnię, aż będzie gorąca, wlej do niej olej i ułóż wszystkie kawałki kurczaka w cieście. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie zrób mały ogień i gotuj przez kolejne 10 minut, pamiętając o ich odwróceniu. Możesz je zgasić pod pokrywką. Ale jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, lepiej bez pokrywki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe skrzydła będą miały apetyczny złoty kolor. Możesz podawać je jako niezależną przekąskę lub uzupełniając je przystawką warzywną. Smacznego!

jako przyprawy możesz użyć papryki, suchego czosnku i mielonego pieprzu. Aby danie było bardziej pikantne, możesz użyć czerwonego mielonego pieprzu.
można je podawać na liściach sałaty z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Idealny jest również sos śmietanowy z ogórkiem i ziołami lub majonezem z czosnkiem i musztardą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy