skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć skrzydełka z kurczaka w cieście na patelni? Przygotuj jedzenie. Przed rozpoczęciem gotowania opłucz skrzydełka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli im się usmażyć — skrzydełka będą duszone. Jeśli pozostaną na nich pióra, należy je zrywać lub palić w ogniu. Przygotowane skrzydełka z kurczaka pokroić na 3 części wzdłuż stawów. Usuń najmniejszą część całkowicie — nie będziemy jej potrzebować
Krok 2:
Następnie zrób ciasto. Jak zrobić ciasto? Możesz wymieszać jajka razem z mąką na całkowitą masę. I możesz osobno przygotować jajka i mąkę z solą i przyprawami na dwóch talerzach. Nie wpłynie to na smak. Właśnie to zrobiłam.
Krok 3:
Zwiń każdy kawałek kurczaka w mące, a następnie w jajku. Następnie ponownie powtórz mąkę-jajko. Wokół skrzydła kurczaka tworzy się dość gęsta warstwa ciasta.
Krok 4:
Podgrzej przygotowaną patelnię, aż będzie gorąca, wlej do niej olej i ułóż wszystkie kawałki kurczaka w cieście. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie zrób mały ogień i gotuj przez kolejne 10 minut, pamiętając o ich odwróceniu. Możesz je zgasić pod pokrywką. Ale jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, lepiej bez pokrywki.
Krok 5:
Gotowe skrzydła będą miały apetyczny złoty kolor. Możesz podawać je jako niezależną przekąskę lub uzupełniając je przystawką warzywną. Smacznego!
jako przyprawy możesz użyć papryki, suchego czosnku i mielonego pieprzu. Aby danie było bardziej pikantne, możesz użyć czerwonego mielonego pieprzu.
można je podawać na liściach sałaty z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Idealny jest również sos śmietanowy z ogórkiem i ziołami lub majonezem z czosnkiem i musztardą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g