skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę & quot; zagadkę dla gości & quot; z naleśnikami jajecznymi? Przygotuj jedzenie. Pierś z kurczaka będzie potrzebować gotowanej. Ogórki-świeże, dwa krótkie lub jeden długi. Biorę skrobię ziemniaczaną, można ją zastąpić kukurydzą, będzie potrzebować dwa razy więcej. Do sosu sałatkowego używa się majonezu, można go zastąpić mieszanką majonezu i śmietany.
Krok 2:
Cebula w sałatce nie jest używana na surowo, ale smażona. Jak usmażyć cebulę? Obierz go, a następnie pokrój w półpierścienie. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej, włóż cebulę. Podsmaż na lekko rumiany kolor. Smaż cebulę, aż będzie gotowa, powinna pozostać lekko chrupiąca.
Krok 3:
Zrób naleśniki jajeczne. Jak zrobić naleśniki? Rozbij jajka do głębokiej miski. Dodaj mąkę, skrobię i szczyptę soli. Trzepaczką mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, lekko posmaruj olejem roślinnym (w razie potrzeby nie jest to konieczne do nieprzywierającej powłoki) i wlej ciasto na patelnię częściami (Chochla). Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Gdy naleśnik będzie gotowy, wyjmij go z patelni na talerz i ostudź. Z całego ciasta usmaż resztę naleśników. Mam cztery cienkie naleśniki.
Krok 5:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotowany filet z kurczaka i rozłożyć na włókna. Włóż mięso do wybranej miski sałatkowej lub salaterki. Aby sałatka miała bardziej atrakcyjny wygląd, lepiej pokroić składniki i dodać do sałatki o tym samym kształcie.
Krok 6:
Dodaj schłodzoną smażoną cebulę do salaterki do mięsa z kurczaka.
Krok 7:
Umyj ogórki i osusz ręcznikiem. Pokrój ogórki w cienkie paski i dodaj do salaterki. Najpierw pokroiłem ogórek w paski za pomocą Krajarki do warzyw, a następnie pokroiłem paski w cienkie paski. W razie potrzeby możesz zostawić kilka pasków do dekoracji sałatki.
Krok 8:
Zwiń schłodzone naleśniki jajeczne i pokrój w cienkie paski. Delikatnie je wyprostuj. Dodaj pokrojone naleśniki do sałatki. W razie potrzeby nie rozkładaj kilku pasków i pozostaw do dekoracji sałatki.
Krok 9:
Dodaj do sałatki majonez, sól do smaku i opcjonalnie czarny mielony pieprz. Delikatnie wymieszaj sałatkę. Lepiej jest użyć do tego urządzeń do sałatek lub dwóch widelców, aby pozostała przewiewna i bujna.
Krok 10:
Gotową sałatkę można natychmiast podać. Udekoruj go, aby uzyskać większy efekt, bułkami z ogórka i naleśnika. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g