Sałatka dla gości z naleśnikami jajecznymi

oryginalna sałatka z prostych i niedrogich produktów! Sałatka & quot;zagadka dla gości & quot; z naleśnikami jajecznymi jest oryginalna nie tylko ze względu na swój wygląd, ale także fakt, że ze zwykłych, dobrze znanych składników można przygotować przekąskę, o której składzie zgadną wszyscy zjadacze.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 23 % 5 g
118 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę & quot; zagadkę dla gości & quot; z naleśnikami jajecznymi? Przygotuj jedzenie. Pierś z kurczaka będzie potrzebować gotowanej. Ogórki-świeże, dwa krótkie lub jeden długi. Biorę skrobię ziemniaczaną, można ją zastąpić kukurydzą, będzie potrzebować dwa razy więcej. Do sosu sałatkowego używa się majonezu, można go zastąpić mieszanką majonezu i śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebula w sałatce nie jest używana na surowo, ale smażona. Jak usmażyć cebulę? Obierz go, a następnie pokrój w półpierścienie. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej, włóż cebulę. Podsmaż na lekko rumiany kolor. Smaż cebulę, aż będzie gotowa, powinna pozostać lekko chrupiąca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób naleśniki jajeczne. Jak zrobić naleśniki? Rozbij jajka do głębokiej miski. Dodaj mąkę, skrobię i szczyptę soli. Trzepaczką mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, lekko posmaruj olejem roślinnym (w razie potrzeby nie jest to konieczne do nieprzywierającej powłoki) i wlej ciasto na patelnię częściami (Chochla). Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Gdy naleśnik będzie gotowy, wyjmij go z patelni na talerz i ostudź. Z całego ciasta usmaż resztę naleśników. Mam cztery cienkie naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotowany filet z kurczaka i rozłożyć na włókna. Włóż mięso do wybranej miski sałatkowej lub salaterki. Aby sałatka miała bardziej atrakcyjny wygląd, lepiej pokroić składniki i dodać do sałatki o tym samym kształcie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj schłodzoną smażoną cebulę do salaterki do mięsa z kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj ogórki i osusz ręcznikiem. Pokrój ogórki w cienkie paski i dodaj do salaterki. Najpierw pokroiłem ogórek w paski za pomocą Krajarki do warzyw, a następnie pokroiłem paski w cienkie paski. W razie potrzeby możesz zostawić kilka pasków do dekoracji sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń schłodzone naleśniki jajeczne i pokrój w cienkie paski. Delikatnie je wyprostuj. Dodaj pokrojone naleśniki do sałatki. W razie potrzeby nie rozkładaj kilku pasków i pozostaw do dekoracji sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do sałatki majonez, sól do smaku i opcjonalnie czarny mielony pieprz. Delikatnie wymieszaj sałatkę. Lepiej jest użyć do tego urządzeń do sałatek lub dwóch widelców, aby pozostała przewiewna i bujna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotową sałatkę można natychmiast podać. Udekoruj go, aby uzyskać większy efekt, bułkami z ogórka i naleśnika. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy