kurczak duszony z grzybami i warzywami

pyszne, bogate i aromatyczne danie z włoskim akcentem! Przepis jest bardzo udany, wszystkie aromaty i smaki bardzo harmonijnie ze sobą łączą się i uzupełniają. To danie świetnie komponuje się z makaronem, polentą, ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć kurczaka na oliwie z oliwek na złoty kolor

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tymczasem pieczarki kroimy na talerze

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę kroimy w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażonego kurczaka wyjmujemy z patelni i na powstałym tłuszczu smażymy pieczarki, cebulę i paprykę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć, aż warzywa będą miękkie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ząbki czosnku nacinamy na krzyż i wysyłamy na patelnię, smażymy przez 1 minutę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelnię do warzyw zwracamy kurczaka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać bulion z kurczaka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sok pomidorowy (mam domowy z miąższem, ale pomidory we własnym soku są również bardzo skuteczne w tym daniu,lub w skrajnych przypadkach dobra pasta pomidorowa, rozcieńczona do pożądanej objętości wodą)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlewamy wino

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Solim

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Perchim

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj przyprawy - czerwona ostra papryka do smaku i suszona bazylia (lub oregano)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dusić przez 30 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój oliwki na 2 części (dla tych, którzy nie lubią oliwek, możesz je z powodzeniem wykluczyć) i drobno posiekaj warzywa

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, wyłączyć ogień, przykryć pokrywką i pozostawić naczynie do zaparzenia

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy