skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Smażyć kurczaka na oliwie z oliwek na złoty kolor
Krok 3:
Tymczasem pieczarki kroimy na talerze
Krok 4:
Posiekaj cebulę
Krok 5:
Paprykę kroimy w kostkę
Krok 6:
Smażonego kurczaka wyjmujemy z patelni i na powstałym tłuszczu smażymy pieczarki, cebulę i paprykę
Krok 7:
Smażyć, aż warzywa będą miękkie
Krok 8:
Ząbki czosnku nacinamy na krzyż i wysyłamy na patelnię, smażymy przez 1 minutę
Krok 9:
Na patelnię do warzyw zwracamy kurczaka
Krok 10:
Wlać bulion z kurczaka
Krok 11:
Sok pomidorowy (mam domowy z miąższem, ale pomidory we własnym soku są również bardzo skuteczne w tym daniu,lub w skrajnych przypadkach dobra pasta pomidorowa, rozcieńczona do pożądanej objętości wodą)
Krok 12:
Wlewamy wino
Krok 13:
Solim
Krok 14:
Perchim
Krok 15:
Dodaj przyprawy - czerwona ostra papryka do smaku i suszona bazylia (lub oregano)
Krok 16:
Dusić przez 30 minut
Krok 17:
Pokrój oliwki na 2 części (dla tych, którzy nie lubią oliwek, możesz je z powodzeniem wykluczyć) i drobno posiekaj warzywa
Krok 18:
Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, wyłączyć ogień, przykryć pokrywką i pozostawić naczynie do zaparzenia
Krok 19:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g