Maszkichiri po uzbecku

Mung, ryż i ziemniaki z warzywami, przyprawami i mięsem. Nie spodziewałem się, że będzie tak smaczny! Niezwykła dla nas kombinacja składników zrobiła prawdziwą furorę: moi goście poprosili o przepis na to danie!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 56 % 10 g
93 kcal
IG: 36 / 36 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku mashkichiri odpowiednie jest czerwone mięso: filet wołowy lub jagnięcy. Umyj mięso i pokrój na średnie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mashkichiri jest tradycyjnie gotowane w kotle, ale można również użyć głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej i podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego i smaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Oczyść go i posiekaj cienkimi półpierścieniami. Dodaj do patelni. Smaż przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie następnego warzywa-marchewki. Umyj go i wyczyść. Pokrój w cienkie paski i dodaj do patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w średnią kostkę i dodaj do pozostałych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej całą przefiltrowaną wodę na patelnię, zagotuj. Mung należy najpierw spłukać pod kranem, a następnie dodać do patelni. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna fasoli mung zaczną pękać. Każdy czas gotowania będzie się różnić ze względu na specyfikę sprzętu i sprzętu. Mam Mash duszony przez prawie czterdzieści minut. Konieczne jest okresowe mieszanie naczynia podczas duszenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dopiero wtedy można dodać ryż okrągły, umyty do czystej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posolić naczynie do smaku i dodać przyprawę, taką jak Zira (lub Kumin). Ma po prostu oszałamiający orientalny aromat i smak. A także suszona kolendra. Wymieszaj mashkichiri i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-12 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mashkichiri to rodzaj gęstej owsianki z mięsem. Konsystencja powinna być odpowiednia, prawie całkowicie ugotowana. Gotowość mashkichiri jest określana przez gotowość ryżu i odparowanie wilgoci z dna patelni. Podawaj danie na gorąco.

gotowałem mashkichiri na kolację tematyczną w stylu uzbeckim.

podawano, przyozdobione świeżymi ziołami, ze świeżą sałatką "Achik-chuchuk": dojrzałe pomidory bez skórki i słodka cebula.

to danie smakuje znacznie lepiej niż wygląda. Wygląda na owsiankę, niech Uzbecy mi wybaczą... ale smak to zupełnie inna sprawa! Jest tak wieloaspektowy, słodko-pikantny, jednym słowem orientalny, jedz i nie możesz przestać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal / 100g

Podobne przepisy