skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku mashkichiri odpowiednie jest czerwone mięso: filet wołowy lub jagnięcy. Umyj mięso i pokrój na średnie kawałki.
Krok 2:
Mashkichiri jest tradycyjnie gotowane w kotle, ale można również użyć głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej i podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego i smaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Oczyść go i posiekaj cienkimi półpierścieniami. Dodaj do patelni. Smaż przez kilka minut.
Krok 4:
Gotowanie następnego warzywa-marchewki. Umyj go i wyczyść. Pokrój w cienkie paski i dodaj do patelni.
Krok 5:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w średnią kostkę i dodaj do pozostałych składników.
Krok 6:
Wlej całą przefiltrowaną wodę na patelnię, zagotuj. Mung należy najpierw spłukać pod kranem, a następnie dodać do patelni. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna fasoli mung zaczną pękać. Każdy czas gotowania będzie się różnić ze względu na specyfikę sprzętu i sprzętu. Mam Mash duszony przez prawie czterdzieści minut. Konieczne jest okresowe mieszanie naczynia podczas duszenia.
Krok 7:
I dopiero wtedy można dodać ryż okrągły, umyty do czystej wody.
Krok 8:
Posolić naczynie do smaku i dodać przyprawę, taką jak Zira (lub Kumin). Ma po prostu oszałamiający orientalny aromat i smak. A także suszona kolendra. Wymieszaj mashkichiri i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-12 minut.
Krok 9:
Mashkichiri to rodzaj gęstej owsianki z mięsem. Konsystencja powinna być odpowiednia, prawie całkowicie ugotowana. Gotowość mashkichiri jest określana przez gotowość ryżu i odparowanie wilgoci z dna patelni. Podawaj danie na gorąco.
gotowałem mashkichiri na kolację tematyczną w stylu uzbeckim.
podawano, przyozdobione świeżymi ziołami, ze świeżą sałatką "Achik-chuchuk": dojrzałe pomidory bez skórki i słodka cebula.
to danie smakuje znacznie lepiej niż wygląda. Wygląda na owsiankę, niech Uzbecy mi wybaczą... ale smak to zupełnie inna sprawa! Jest tak wieloaspektowy, słodko-pikantny, jednym słowem orientalny, jedz i nie możesz przestać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Mash - 300 kcal / 100g