kasza gryczana z grzybami w doniczce

aromatyczne, smaczne i pożywne danie spodoba się wszystkim! Jedzenie jest smaczne, satysfakcjonujące i pożywne, nawet gdy jesteś na diecie lub na czczo. O zaletach gryki nie trzeba mówić, ale w tym wykonaniu jest nie tylko przydatna, ale bardzo, bardzo smaczna. Taka kolacja uzupełni sałatkę z kiszonej kapusty lub świeżych warzyw, a także domowe zimowe preparaty.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 58 % 11 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z grzybami w doniczce? Podstawowe niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo posiekaj grzyby, miałem duże pieczarki, pokroiłem je na 6 części, małe grzyby można pokroić na pół

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do smażonej cebuli i smaż je, aż płyn wyparuje

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj kaszę gryczaną, posortuj, włóż na patelnię i smaż wszystko razem przez 3-5 minut - dzięki temu kasza gryczana będzie bardziej krucha i pachnąca

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij wodą 1: 2 i wyślij do piekarnika na 40 minut na 180C. następnie możesz wyłączyć piekarnik i pozostawić go na kolejne 20 minut - więc lepiej się gotuje na parze, ale jest to opcjonalne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To danie można gotować zarówno w dużym garnku, jak i w rondlu, a także w małych porcjach

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kasza gryczana - 313   kcal/100g

Podobne przepisy