skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z grzybami w doniczce? Podstawowe niezbędne składniki
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 3:
Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor
Krok 4:
Grubo posiekaj grzyby, miałem duże pieczarki, pokroiłem je na 6 części, małe grzyby można pokroić na pół
Krok 5:
Dodaj grzyby do smażonej cebuli i smaż je, aż płyn wyparuje
Krok 6:
Sól, pieprz
Krok 7:
Umyj kaszę gryczaną, posortuj, włóż na patelnię i smaż wszystko razem przez 3-5 minut - dzięki temu kasza gryczana będzie bardziej krucha i pachnąca
Krok 8:
Napełnij wodą 1: 2 i wyślij do piekarnika na 40 minut na 180C. następnie możesz wyłączyć piekarnik i pozostawić go na kolejne 20 minut - więc lepiej się gotuje na parze, ale jest to opcjonalne
Krok 9:
To danie można gotować zarówno w dużym garnku, jak i w rondlu, a także w małych porcjach
Krok 10:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kasza gryczana - 313 kcal/100g