makrela na patelni z cebulą

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo szybkie, na każdy dzień! Makrela na patelni z cebulą to szybkie danie, które jest niezwykle łatwe do przygotowania. Będziesz potrzebować minimalnej ilości składników, aby podać apetyczną rybę, która nawet nie potrzebuje przystawki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 22 % 8 g
224 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę z cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz przyprawy według własnych upodobań. Używam gotowych przypraw do ryb.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makrela musi być przygotowana do gotowania. Aby to zrobić, odetnij głowę i ogon. Wykonaj cięcie wzdłużne i usuń wszystkie wnętrze, ostrożnie usuwając czarny film. Następnie dobrze spłucz tuszę rybną pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niej nadmiar wody. Pokrój rybę na kawałki o grubości 2-3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Zwiń każdy kawałek ryby w powstałej mieszance mąki ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę osobno, opłucz ją i pokrój w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i połóż rybę zwiniętą w mące. Smaż rybę z każdej strony przez 2-3 minuty. Stanie się trochę złoty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię do ryby. Rozłóż go równomiernie między kawałkami ryby. Smaż rybę razem z cebulą przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i przytrzymaj przez kolejne 2-3 minuty, aby ryba i cebula nasyciły się nawzajem smakiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszna i aromatyczna makrela z cebulą jest gotowa! Połóż rybę na talerzu i podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy