królik duszony z ziemniakami

idealny lunch: szybki, smaczny, sycący, zdrowy! Przepis na duszonego królika z ziemniakami na patelni nadaje się do pierwszego kontaktu z tego rodzaju mięsem. Tutaj wszystkie produkty są harmonijnie połączone: mięso królika, Ziemniaki, Cebula, Marchew, nadzienie pomidorowe.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 36 % 8 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gulasz królika z ziemniakami? Przygotuj wszystkie składniki. Do duszenia weź dowolną część królika. Wziąłem przód, dolny-bardziej tłusty zostawiłem do pieczenia. Weź dowolne przyprawy według własnego gustu. Jeśli używasz gotowych mieszanek, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Zagotuj wodę, powinna być gorąca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie sprawdź powierzchnię tuszy królika pod kątem pozostałości sierści, Usuń. Opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na porcje nożem. Nie należy używać siekiery, ponieważ fragmenty kości mogą utknąć w mięsie. Do duszenia użyj kotła lub, tak jak ja, patelni z grubym dnem i wysokimi ścianami. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i usmaż królika z obu stron, aż będzie lekko chrupiący.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij królika gorącą wodą, dodaj połowę soli, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie około połowa bulionu powinna odparować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas duszenia królika przygotuj warzywa. Marchewki i cebulę dobrze umyć i obrać. Pokrój cebulę na półpierścienie lub mniejsze, marchewki na duże lub średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy połowa bulionu wyparuje, dodaj cebulę i marchewkę do królika. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Ustaw ogień na średni lub słaby. Pamiętaj, że podaję czas w przybliżeniu-płyty są różne dla każdego. Posmakuj potrawy podczas gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj ziemniaki, dodaj sól (jeśli to konieczne) i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ziemniaki są gotowe, zdejmij naczynie z ognia. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków w następujący sposób: przebij ziemniaka nożem, jeśli podczas jego podnoszenia ziemniak spadnie do tyłu - oznacza to, że jest gotowy, jeśli unosi się na nożu - dusić przez chwilę i Ponownie sprawdzić.

Królik z ziemniakami podawaj w formie Temple. Możesz dodać dowolne warzywa-świeże, pieczone lub marynowane. Mięso królika według tego przepisu jest bardzo delikatne.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy