skład / składniki
metoda gotowania
prostota gotowania jest ważnym argumentem przemawiającym za tym konkretnym przepisem, ponieważ nie musisz tracić czasu na wyrabianie ciasta, krojenie i formowanie ciast. Dla wielu współczesnych gospodyń domowych, a zwłaszcza młodych matek, spędzanie pół dnia na rzeźbieniu i smażeniu tylko jednego dania jest niedopuszczalnym luksusem, ponieważ trzeba wiele zrobić. Dlatego proponowana wersja przepisu jest darem niebios, który pozwala uzyskać całą górę pysznych i pachnących ciast z jajkiem i ziołami w ciągu kilku minut.
rozpoczynając pracę, najpierw gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10-12 minut, aby białko i żółtko były całkowicie zwinięte, wtedy łatwiej będzie je pokroić. A jeśli nagle nieużywane jajka na twardo leżą w lodówce, możesz pozwolić im działać.
przystępujemy do przygotowania ciasta. Uwalniamy surowe jajka do miski, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dodajemy sodę oczyszczoną (nie trzeba jej gasić - kefir doskonale sobie z tym poradzi), wszystko mieszamy. Wlej kefir do tej masy. Po dodaniu kefiru rozpocznie się gwałtowna reakcja, a na powierzchni masy pojawi się duża liczba pęcherzyków-tak powinno być !
przesiej mąkę pszenną (najlepiej najwyższej klasy) i powoli dodaj do mieszanki jajeczno-kefirowej. Zagniatamy ciasto o średniej gęstości-jak na naleśnikach.
zielona cebula jest dokładnie myta, sortowana i krojona (najlepiej mniejsza), a jajka kruszymy w drobną kostkę. Przygotowane produkty układamy w cieście, dodajemy kukurydzę w puszkach i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.
rozłóż łyżkę mieszanki na gorącej patelni z olejem i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz piękny złoty kolor.
gotowe placki suszymy ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj na gorąco z ulubionymi sosami lub po prostu ze śmietaną, dekorując ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g