leniwe placki kefirowe na patelni

ciasto zwiewne w połączeniu z niesamowitym nadzieniem! Leniwe ciasta na kefirze na patelni to udany przepis na proste smażone ciasta na kefirze, który z pewnością zajmie należne mu miejsce w skarbonce każdej gospodyni domowej. Opcja jest wygodna i łatwa do przygotowania - minimum zamieszania z ciastem, a produkty są bujne i delikatne.
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 47 % 16 g
191 kcal
IG: 13 / 6 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

prostota gotowania jest ważnym argumentem przemawiającym za tym konkretnym przepisem, ponieważ nie musisz tracić czasu na wyrabianie ciasta, krojenie i formowanie ciast. Dla wielu współczesnych gospodyń domowych, a zwłaszcza młodych matek, spędzanie pół dnia na rzeźbieniu i smażeniu tylko jednego dania jest niedopuszczalnym luksusem, ponieważ trzeba wiele zrobić. Dlatego proponowana wersja przepisu jest darem niebios, który pozwala uzyskać całą górę pysznych i pachnących ciast z jajkiem i ziołami w ciągu kilku minut.

rozpoczynając pracę, najpierw gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10-12 minut, aby białko i żółtko były całkowicie zwinięte, wtedy łatwiej będzie je pokroić. A jeśli nagle nieużywane jajka na twardo leżą w lodówce, możesz pozwolić im działać.

przystępujemy do przygotowania ciasta. Uwalniamy surowe jajka do miski, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dodajemy sodę oczyszczoną (nie trzeba jej gasić - kefir doskonale sobie z tym poradzi), wszystko mieszamy. Wlej kefir do tej masy. Po dodaniu kefiru rozpocznie się gwałtowna reakcja, a na powierzchni masy pojawi się duża liczba pęcherzyków-tak powinno być !

przesiej mąkę pszenną (najlepiej najwyższej klasy) i powoli dodaj do mieszanki jajeczno-kefirowej. Zagniatamy ciasto o średniej gęstości-jak na naleśnikach.

zielona cebula jest dokładnie myta, sortowana i krojona (najlepiej mniejsza), a jajka kruszymy w drobną kostkę. Przygotowane produkty układamy w cieście, dodajemy kukurydzę w puszkach i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.

rozłóż łyżkę mieszanki na gorącej patelni z olejem i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz piękny złoty kolor.

gotowe placki suszymy ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj na gorąco z ulubionymi sosami lub po prostu ze śmietaną, dekorując ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy