wieprzowina duszona z cebulą

delikatne, soczyste i smaczne mięso z gotowym sosem! Przepis na szarpaną wieprzowinę z cebulą można uznać za uniwersalny. Przygotowując do niego za każdym razem różne przystawki, możesz urozmaicić menu na dni powszednie. Możesz także zastąpić mięso dowolnym innym: wołowiną, kurczakiem, indykiem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
166 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wieprzowinę z cebulą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso wieprzowe można pobrać z dowolnej części tuszy. Szynka, szyja lub polędwica to dobra opcja. W tych częściach nie ma dużo tłuszczu (niektóre w ogóle go nie mają). Weź ilość cebuli według własnych upodobań. Uwielbiam, żeby było ich dużo. Dzięki temu SOS uzyskuje bogatszy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso i smaż, aż lekko się zrumieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia mięsa posiekaj cebulę. Obierz go i spłucz w zimnej wodzie. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Nie trzeba go bardzo drobno ciąć, ponieważ podczas duszenia zmniejszy się i trochę się zagotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa połóż przygotowaną cebulę i wszystko wymieszaj. smaż cebulę z mięsem przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Z cebuli pojawi się charakterystyczny aromat i stanie się bardziej miękki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej trochę gorącej wody na patelnię. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Mielony pieprz i trochę suszonych ziół nadają się jako przyprawa. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso z cebulą na małym ogniu przez 20 minut. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań, w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas duszenia część wody wyparuje, a mięso stanie się miękkie. Na tym etapie możesz się zatrzymać. Mięso z cebulą jest pyszne i gotowe do spożycia. Ale możesz trochę zagęścić sos. W osobnej szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i wlej do mięsa. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso duszone z cebulą jest gotowe! Doskonale uzupełni każdą przystawkę. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy