skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak dusić wieprzowinę z cebulą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso wieprzowe można pobrać z dowolnej części tuszy. Szynka, szyja lub polędwica to dobra opcja. W tych częściach nie ma dużo tłuszczu (niektóre w ogóle go nie mają). Weź ilość cebuli według własnych upodobań. Uwielbiam, żeby było ich dużo. Dzięki temu SOS uzyskuje bogatszy smak.
Krok 2:

Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki.
Krok 3:

Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso i smaż, aż lekko się zrumieni.
Krok 4:

Podczas smażenia mięsa posiekaj cebulę. Obierz go i spłucz w zimnej wodzie. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Nie trzeba go bardzo drobno ciąć, ponieważ podczas duszenia zmniejszy się i trochę się zagotuje.
Krok 5:

Do mięsa połóż przygotowaną cebulę i wszystko wymieszaj. smaż cebulę z mięsem przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Z cebuli pojawi się charakterystyczny aromat i stanie się bardziej miękki.
Krok 6:

Następnie wlej trochę gorącej wody na patelnię. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Mielony pieprz i trochę suszonych ziół nadają się jako przyprawa. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso z cebulą na małym ogniu przez 20 minut. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań, w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać.
Krok 7:

Podczas duszenia część wody wyparuje, a mięso stanie się miękkie. Na tym etapie możesz się zatrzymać. Mięso z cebulą jest pyszne i gotowe do spożycia. Ale możesz trochę zagęścić sos. W osobnej szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i wlej do mięsa. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 8:

Mięso duszone z cebulą jest gotowe! Doskonale uzupełni każdą przystawkę. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g




