kapusta duszona z mięsem mielonym i ziemniakami

proste danie z niedrogich składników dla całej rodziny. Bardzo podobało mi się to danie ze względu na jego proste i szybkie przygotowanie, niedrogie składniki i doskonały smak. Danie jest pikantne, obfite, ale jednocześnie dość lekkie. Osobiście przypomina mi Polski Bigus.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 35 % 7 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj miąższ wołowy bez kości pod bieżącą wodą. Aby ułatwić obsługę maszynki do mięsa, pokrój mięso na kawałki i przewiń przez środkowy ruszt. Zawsze dwukrotnie przewijam mięso mielone, aby mięso po ugotowaniu było jak najbardziej miękkie. Dotyczy to zwłaszcza wołowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i dobrze rozgrzej olej roślinny. Następnie ułóż marchewki i cebulę smażyć przez trzy minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około siedem minut. Nawiasem mówiąc, mięso mielone jest odpowiednie dla wieprzowiny, a nawet kurczaka. I możesz zrobić 50/50: wołowina / wieprzowina. Będzie bardzo smacznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia mięsa umyj ziemniaki szczotką. Będzie więc pewność, że na skórce nie pozostaną żadne cząstki ziemi. Obierz i pokrój bulwy w dość duże paski, jeśli chcesz, aby ziemniaki wyróżniały się wizualnie w gotowym naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod zamkniętą pokrywką gotuj naczynie na średnim ogniu przez pięć minut. Musisz już ostrożnie mieszać, aby nie naruszyć integralności słomy ziemniaczanej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj kapustę pod bieżącą wodą i posiekaj w cienkie, długie paski. Dzięki cienkiemu krojeniu kapusta jest dodawana na samym końcu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i drobno starty czosnek. Sól i pieprz naczynie. Wlej przefiltrowaną wodę. Delikatnie wymieszaj i pod przykryciem gotuj na małym ogniu, aż ugotuje się przez około dwadzieścia minut. Czasy gotowania mogą się różnić w zależności od indywidualnych cech patelni i samej kuchenki.

wydaje się, że proste składniki, a dla moich domowych danie okazało się nowością i bardzo szybko poszło na polowanie. Tak, a ja kochałem to danie ze względu na całą gamę smaków, które niesie.
na pewno będę gotować więcej i więcej niż raz!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal / 100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal / 100g

Podobne przepisy