chleb z serem i jajkiem

idealne i zbilansowane śniadanie w 15 minut! Chleb z serem i jajkiem to danie, które absolutnie każdy pokocha. Potrzebujesz szybkiej i zdrowej przekąski? Nagle przyszli Goście i nie ma smakołyków? Chleb, masło, jajka i ser to wszystko, czego potrzebujesz do pysznych, aromatycznych i pożywnych przekąsek. Podstawowe składniki, proste przygotowanie, doskonały wynik!
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 26 % 11 g
279 kcal
IG: 8 / 92 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

przygotuj parzystą liczbę kromek chleba. Lepiej jest wziąć Chleb krojony na tosty, wtedy wszystkie kanapki będą miały idealny kształt. Jeśli tak nie jest, możesz użyć dowolnego, ale kawałki należy pokroić na równe części, wtedy chleb zostanie bezpiecznie połączony, a kanapka okaże się nie tylko smaczna, ale także piękna.

na środku każdej kromki chleba wycinamy okrąg. Aby to zrobić, możesz użyć szklanki, foremki do ciastek lub po prostu noża. Na patelni rozpuść połowę masła. Możesz wziąć zwykłą patelnię z grubym dnem lub specjalną patelnię grillową, w tym przypadku na kanapkach będą piękne złote paski.

na rozgrzanej patelni rozłóż przygotowany chleb, wbij jajko w środek każdego kawałka. Dodaj sól i pieprz do smaku, smaż na złoty kolor od dołu, okresowo przesuwając łopatką, aby uniknąć przypalenia. Czas smażenia na średnim ogniu wynosi około 2 minut, nie prześwietlaj, aby żółtko nie stwardniało podczas gotowania.

dodaj drugą część oleju na patelnię, ostrożnie odwróć każdy kawałek chleba i opiekaj po drugiej stronie. Po kilku minutach na każdy kawałek kładziemy plasterek twardego sera. Czekamy minutę, aż zacznie się lekko topić i łączymy kromki chleba, aby ser znalazł się w środku.

opiekamy kanapkę przez około minutę z każdej strony, aż ser połączy dwie połówki razem, a na powierzchni pojawi się apetyczna skórka. W idealnie ugotowanym chlebie z serem i jajkiem kromki chleba zostaną połączone stopionym i lekko wyciekającym serem, a żółtko pozostanie miękkie po ugryzieniu.

układamy kanapki z serem i jajkiem na talerzach, zawsze podajemy na gorąco z kawą, herbatą lub innymi napojami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy