skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj parzystą liczbę kromek chleba. Lepiej jest wziąć Chleb krojony na tosty, wtedy wszystkie kanapki będą miały idealny kształt. Jeśli tak nie jest, możesz użyć dowolnego, ale kawałki należy pokroić na równe części, wtedy chleb zostanie bezpiecznie połączony, a kanapka okaże się nie tylko smaczna, ale także piękna.
na środku każdej kromki chleba wycinamy okrąg. Aby to zrobić, możesz użyć szklanki, foremki do ciastek lub po prostu noża. Na patelni rozpuść połowę masła. Możesz wziąć zwykłą patelnię z grubym dnem lub specjalną patelnię grillową, w tym przypadku na kanapkach będą piękne złote paski.
na rozgrzanej patelni rozłóż przygotowany chleb, wbij jajko w środek każdego kawałka. Dodaj sól i pieprz do smaku, smaż na złoty kolor od dołu, okresowo przesuwając łopatką, aby uniknąć przypalenia. Czas smażenia na średnim ogniu wynosi około 2 minut, nie prześwietlaj, aby żółtko nie stwardniało podczas gotowania.
dodaj drugą część oleju na patelnię, ostrożnie odwróć każdy kawałek chleba i opiekaj po drugiej stronie. Po kilku minutach na każdy kawałek kładziemy plasterek twardego sera. Czekamy minutę, aż zacznie się lekko topić i łączymy kromki chleba, aby ser znalazł się w środku.
opiekamy kanapkę przez około minutę z każdej strony, aż ser połączy dwie połówki razem, a na powierzchni pojawi się apetyczna skórka. W idealnie ugotowanym chlebie z serem i jajkiem kromki chleba zostaną połączone stopionym i lekko wyciekającym serem, a żółtko pozostanie miękkie po ugryzieniu.
układamy kanapki z serem i jajkiem na talerzach, zawsze podajemy na gorąco z kawą, herbatą lub innymi napojami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g