Hazani
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Moja jagnięcina, suszona, krojona na kawałki, jak zwykle na szaszłykach.
2. W kotle rozgrzej olej roślinny, włóż jagnięcinę do gorącego oleju, smaż na złoty kolor, po czym dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
3. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, rozłóż na mięsie, smaż, aż cebula stanie się złota.
4. Następnie wlej sok z granatów do kotła, sól, pieprz, dodaj przyprawy do mięsa, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, po czym zdejmij z ognia i pozwól potrawie zaparzyć.
podawaj hazani na stole z sosem, sałatką ze świeżych warzyw lub ziemniakami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g