Hazani

spróbuj ugotować Kebab po ormiańsku! Hazani to danie kuchni ormiańskiej przypominające Kebab. Hazani piecze się nie na ognisku, a w kotle, a następnie duszony w soku z granatów. Zamiast soku można użyć czerwonego wina, ale lepiej jest postępować zgodnie z przepisem, aby nie zniekształcić smaku potrawy.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Moja jagnięcina, suszona, krojona na kawałki, jak zwykle na szaszłykach.

2. W kotle rozgrzej olej roślinny, włóż jagnięcinę do gorącego oleju, smaż na złoty kolor, po czym dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

3. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, rozłóż na mięsie, smaż, aż cebula stanie się złota.

4. Następnie wlej sok z granatów do kotła, sól, pieprz, dodaj przyprawy do mięsa, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, po czym zdejmij z ognia i pozwól potrawie zaparzyć.

podawaj hazani na stole z sosem, sałatką ze świeżych warzyw lub ziemniakami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy