skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 3:
Dodaj czosnek do łyżki oliwy z oliwek, pozostaw powstałą mieszaninę na godzinę. Po godzinie filtrujemy przez sito, otrzymujemy olej czosnkowy.
Krok 4:
Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 5:
Do krewetek dodaj 1.5 łyżeczki soku z cytryny, dwie łyżki miodu, łyżkę oliwy z oliwek, czarny pieprz, sól. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na pół godziny.
Krok 6:
Chleb kroimy w kostkę o boku 1,5 cm smażymy na oleju czosnkowym na złoty kolor. Następnie suszymy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 7:
Smażyć marynowane krewetki na złoty kolor. Przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 9:
Wymieszaj krakersy z majonezem / sosem. Rozłóż liście sałaty na talerzu, rozłóż krakersy czosnkowe na środku, posyp serem, udekoruj krewetkami. Jedz świeże, aż ser wyschnie, a krakersy stracą chrupiące właściwości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g