Sałatka z grillowanymi krewetkami królewskimi, serem i majonezem

wykwintna sałatka z krewetkami dla prawdziwych smakoszy. Pomimo niewielkiej ilości składników sałatka jest bardzo smaczna, lekka, wykwintna. Miłośnicy krewetek z pewnością docenią i pokochają tę sałatkę.
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 47 % 23 g
węglowodany 35 % 17 g
322 kcal
IG: 6 / 6 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czosnek do łyżki oliwy z oliwek, pozostaw powstałą mieszaninę na godzinę. Po godzinie filtrujemy przez sito, otrzymujemy olej czosnkowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do krewetek dodaj 1.5 łyżeczki soku z cytryny, dwie łyżki miodu, łyżkę oliwy z oliwek, czarny pieprz, sól. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chleb kroimy w kostkę o boku 1,5 cm smażymy na oleju czosnkowym na złoty kolor. Następnie suszymy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć marynowane krewetki na złoty kolor. Przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj krakersy z majonezem / sosem. Rozłóż liście sałaty na talerzu, rozłóż krakersy czosnkowe na środku, posyp serem, udekoruj krewetkami. Jedz świeże, aż ser wyschnie, a krakersy stracą chrupiące właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy