naleśniki z mąki lnianej

bardzo smaczne i zdrowe, dla całej rodziny na śniadanie! Naleśniki z mąki lnianej można przypisać przepisom z serii zdrowej żywności. Takie naleśniki praktycznie nie różnią się smakiem od zwykłych, ale przynoszą znacznie więcej korzyści — len jest bogaty w błonnik, zawiera ogromną ilość witamin i pierwiastków śladowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 59 % 16 g
130 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mąki lnianej? Przygotuj składniki. Ciasto przygotowuje się na mieszance mąki pszennej i lnianej. Jeśli używasz wyłącznie mąki lnianej bez dodatku pszenicy, jakość naleśników będzie gorsza i nie wszystkim spodoba się smak takich naleśników. W misce ubij jajka. Dodaj cukier i szczyptę soli. Opcjonalnie możesz zmienić ilość cukru w zależności od tego, jakie naleśniki zamierzasz zrobić — słodkie lub z pikantnym nadzieniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka w misce ręczną trzepaczką lub mikserem. Wlej ciepłe mleko do miski z mieszanką jajeczną i dodaj kilka łyżek gęstej naturalnej i świeżej śmietany. Ponownie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Przesiej mąkę pszenną i lnianą do jednego pojemnika i wymieszaj. Odłóż około 1/5 mąki na bok i przesiej proszek do pieczenia w większości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia do miski z płynem. Dodawaj mąkę stopniowo, małymi porcjami, dobrze zagniatając ciasto po każdym dodaniu. Skoncentruj się na konsystencji ciasta — powinno być nieco grubsze niż zwykłe naleśniki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Pozostaw ciasto na 15 minut na stole.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, posmaruj olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię, delikatnie rozprowadzając je po powierzchni. Smaż naleśnik z jednej strony na średnim ogniu, aż się zarumieni. Następnie odwróć i pozwól naleśnikowi zrumienić się po drugiej stronie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż w ten sposób naleśniki z całego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naleśniki są gotowe. Podawaj je na stole jako deser z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem lub jako danie główne —nadziewane dowolnym nadzieniem. Smacznego!

żywność z zawartością lnu wprowadzaj do żywności w małych ilościach. Taki produkt nie jest bezpieczny w przypadku problemów z wątrobą, nerkami, zapaleniem trzustki i alergiami, ciążą i laktacją.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g

Podobne przepisy