skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mąki lnianej? Przygotuj składniki. Ciasto przygotowuje się na mieszance mąki pszennej i lnianej. Jeśli używasz wyłącznie mąki lnianej bez dodatku pszenicy, jakość naleśników będzie gorsza i nie wszystkim spodoba się smak takich naleśników. W misce ubij jajka. Dodaj cukier i szczyptę soli. Opcjonalnie możesz zmienić ilość cukru w zależności od tego, jakie naleśniki zamierzasz zrobić — słodkie lub z pikantnym nadzieniem.
Krok 2:
Ubij jajka w misce ręczną trzepaczką lub mikserem. Wlej ciepłe mleko do miski z mieszanką jajeczną i dodaj kilka łyżek gęstej naturalnej i świeżej śmietany. Ponownie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Przesiej mąkę pszenną i lnianą do jednego pojemnika i wymieszaj. Odłóż około 1/5 mąki na bok i przesiej proszek do pieczenia w większości.
Krok 3:
Wlej mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia do miski z płynem. Dodawaj mąkę stopniowo, małymi porcjami, dobrze zagniatając ciasto po każdym dodaniu. Skoncentruj się na konsystencji ciasta — powinno być nieco grubsze niż zwykłe naleśniki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Pozostaw ciasto na 15 minut na stole.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, posmaruj olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię, delikatnie rozprowadzając je po powierzchni. Smaż naleśnik z jednej strony na średnim ogniu, aż się zarumieni. Następnie odwróć i pozwól naleśnikowi zrumienić się po drugiej stronie.
Krok 5:
Smaż w ten sposób naleśniki z całego ciasta.
Krok 6:
Naleśniki są gotowe. Podawaj je na stole jako deser z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem lub jako danie główne —nadziewane dowolnym nadzieniem. Smacznego!
żywność z zawartością lnu wprowadzaj do żywności w małych ilościach. Taki produkt nie jest bezpieczny w przypadku problemów z wątrobą, nerkami, zapaleniem trzustki i alergiami, ciążą i laktacją.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka lniana - 270 kcal/100g