Tadżycki pilaw w kazanie

aromatyczny, kruchy, bardzo smaczny, na obiad! Tadżycki pilaw w kazanie to Oryginalna wersja ulubionego przez wszystkich dania, do którego oprócz głównych i znanych produktów dodaje się ciecierzycę. Ciecierzyca harmonijnie łączy się z resztą składników, a ponadto jest nadal zdrowa i pożywna. 
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 55 % 17 g
158 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Tadżycki pilaw w kazanie? Przygotuj jedzenie. Ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić do spęcznienia na co najmniej pięć godzin, a najlepiej na noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż również zalej zimną wodą i pozostaw na godzinę. Nie zaniedbuj tego punktu, moczenie pozbędzie się nadmiaru glutenu, a pilaw okaże się kruchy. Weź dowolny ryż, który nie jest gotowany na parze — odpowiednie są zarówno okrągłe, jak i długoziarniste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso, dobrze osusz i pokrój na małe kawałki nie większe niż dwa centymetry. Lepiej wybierz świeże mięso. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki do lodówki — w ten sposób zachowa soczystość i prawidłową strukturę. W kotle rozgrzej olej na dużym ogniu. Zanurz w nim mięso, smaż na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w paski, wybierz długość według własnego gustu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub, tak jak ja, trochę mniejsze. Gdy mięso się zrumieni, dodaj cebulę i marchewkę w tym samym czasie. Gotuj wszystko razem, aż marchewki będą w połowie ugotowane, w ten sam sposób, na dużym ogniu. Następnie wlej zimną wodę (około 250 ml, jeśli to konieczne, dodaj więcej), zagotuj. Po ugotowaniu zmniejsz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda się zagotuje, odcedź ciecierzycę, opłucz ją i włóż do zirvak (to jest podstawa naszego pilawu: smażone mięso, cebula i marchewka). Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 20 do 30 minut, aż mięso się ugotuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz ryż, odcedź i włóż do kotła. Następnie dodaj sól, pieprz i przyprawy. Ostrożnie wlej gorącą wodę wzdłuż ściany lub łyżki. Weź tyle wody, aby przykryła ryż 2-2, 5 cm. Zwiększ ogień i gotuj pilaw, aż ryż się ugotuje. Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta, a ryż będzie gotowy, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj pilaw przez kolejne 15-20 minut pod przykryciem. Tadżycki pilaw jest gotowy, smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy