skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Tadżycki pilaw w kazanie? Przygotuj jedzenie. Ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić do spęcznienia na co najmniej pięć godzin, a najlepiej na noc.
Krok 2:
Ryż również zalej zimną wodą i pozostaw na godzinę. Nie zaniedbuj tego punktu, moczenie pozbędzie się nadmiaru glutenu, a pilaw okaże się kruchy. Weź dowolny ryż, który nie jest gotowany na parze — odpowiednie są zarówno okrągłe, jak i długoziarniste.
Krok 3:
Umyj mięso, dobrze osusz i pokrój na małe kawałki nie większe niż dwa centymetry. Lepiej wybierz świeże mięso. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki do lodówki — w ten sposób zachowa soczystość i prawidłową strukturę. W kotle rozgrzej olej na dużym ogniu. Zanurz w nim mięso, smaż na złoty kolor.
Krok 4:
Pokrój marchewki w paski, wybierz długość według własnego gustu.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub, tak jak ja, trochę mniejsze. Gdy mięso się zrumieni, dodaj cebulę i marchewkę w tym samym czasie. Gotuj wszystko razem, aż marchewki będą w połowie ugotowane, w ten sam sposób, na dużym ogniu. Następnie wlej zimną wodę (około 250 ml, jeśli to konieczne, dodaj więcej), zagotuj. Po ugotowaniu zmniejsz ogień.
Krok 6:
Gdy woda się zagotuje, odcedź ciecierzycę, opłucz ją i włóż do zirvak (to jest podstawa naszego pilawu: smażone mięso, cebula i marchewka). Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 20 do 30 minut, aż mięso się ugotuje.
Krok 7:
Opłucz ryż, odcedź i włóż do kotła. Następnie dodaj sól, pieprz i przyprawy. Ostrożnie wlej gorącą wodę wzdłuż ściany lub łyżki. Weź tyle wody, aby przykryła ryż 2-2, 5 cm. Zwiększ ogień i gotuj pilaw, aż ryż się ugotuje. Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta, a ryż będzie gotowy, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj pilaw przez kolejne 15-20 minut pod przykryciem. Tadżycki pilaw jest gotowy, smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g