ciepła sałatka z kurczaka z bakłażanem i pomidorami

sezonowy, letni i jesienny, jasny i bardzo smaczny! Ciepła sałatka z kurczakiem i bakłażanem z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich gości przy stole. Wygląda tak apetycznie, że nie można się mu oprzeć! Zachwyć siebie i bliskich, przygotowując go na obiad lub świąteczny stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
175 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą sałatkę z kurczakiem? Ponieważ sałatkę należy podawać na ciepło, dressing należy przygotować z wyprzedzeniem. Podstawą tego dressingu jest miód i oliwa z oliwek. A resztę możesz wziąć do wyboru. Mam ocet balsamiczny, sól i mielony pieprz. Możesz zastąpić balsamiczny sokiem z cytryny lub limonki, zamiast soli dodać mielone zioła prowansalskie lub włoskie. Najważniejsze jest to, że lubisz tankowanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i czarny pieprz. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz możesz zacząć przygotowywać samą sałatkę. Pomidory do tego przepisu lepiej wziąć małe, ale mocne. Aby zachowały swój kształt na wszystkich etapach gotowania. Odpowiednie są śliwki lub wiśnie. Fetę można zastąpić dowolnym innym serem: mozzarellą, serem feta, serem Adyghe, twarogiem lub śmietaną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek i posyp przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń filety w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż będą miękkie. Pozostaw filet z kurczaka w schłodzonym piekarniku, ponieważ powinien być ciepły podczas serwowania. Pieczenie w piekarniku można zastąpić gotowaniem lub smażeniem kurczaka na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia filetów pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bakłażany umyć, osuszyć, a także pokroić w średnie plastry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pietruszkę i bazylię, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek i smaż bakłażany, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż pomidory na patelnię do bakłażana i podgrzej wszystko razem przez 1 minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gorący filet z kurczaka z folii i pokrój w cienkie plasterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na talerzu ułóż liście sałaty zmieszane z pomidorami, bakłażanem i kawałkami kurczaka. Na wierzchu pokrusz fetę. Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy