skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą sałatkę z kurczakiem? Ponieważ sałatkę należy podawać na ciepło, dressing należy przygotować z wyprzedzeniem. Podstawą tego dressingu jest miód i oliwa z oliwek. A resztę możesz wziąć do wyboru. Mam ocet balsamiczny, sól i mielony pieprz. Możesz zastąpić balsamiczny sokiem z cytryny lub limonki, zamiast soli dodać mielone zioła prowansalskie lub włoskie. Najważniejsze jest to, że lubisz tankowanie.
Krok 2:
Połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i czarny pieprz. Dokładnie ubij wszystko trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Teraz możesz zacząć przygotowywać samą sałatkę. Pomidory do tego przepisu lepiej wziąć małe, ale mocne. Aby zachowały swój kształt na wszystkich etapach gotowania. Odpowiednie są śliwki lub wiśnie. Fetę można zastąpić dowolnym innym serem: mozzarellą, serem feta, serem Adyghe, twarogiem lub śmietaną.
Krok 4:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek i posyp przyprawami.
Krok 5:
Zawiń filety w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż będą miękkie. Pozostaw filet z kurczaka w schłodzonym piekarniku, ponieważ powinien być ciepły podczas serwowania. Pieczenie w piekarniku można zastąpić gotowaniem lub smażeniem kurczaka na patelni.
Krok 6:
Podczas pieczenia filetów pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki.
Krok 7:
Bakłażany umyć, osuszyć, a także pokroić w średnie plastry.
Krok 8:
Umyj pietruszkę i bazylię, osusz i drobno posiekaj.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek i smaż bakłażany, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.
Krok 10:
Włóż pomidory na patelnię do bakłażana i podgrzej wszystko razem przez 1 minutę.
Krok 11:
Wyjmij gorący filet z kurczaka z folii i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 12:
Na talerzu ułóż liście sałaty zmieszane z pomidorami, bakłażanem i kawałkami kurczaka. Na wierzchu pokrusz fetę. Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g