tortille z twarogiem na patelni na kefirze

pachnące, apetyczne, pyszne - dla całej rodziny. Tortille z twarogiem na patelni na kefirze pokochałem za to, że zarówno ciasto, jak i nadzienie gotują się szybko i bez zbędnych kłopotów. I zjedzone natychmiast - to najlepsza pochwała dla gospodyni!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 64 % 32 g
234 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille z twarogiem na patelni na kefirze? Przygotuj jedzenie. Kefir może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a jednocześnie zostaną usunięte ewentualne zanieczyszczenia. Do nadzienia weź świeży twaróg o zawartości tłuszczu co najmniej 5%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, weź głęboką miskę, wlej kefir o temperaturze pokojowej. Wlej do niego sodę i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kwasem zawartym w kefirze. W rezultacie uwolni się gaz, który sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier i olej roślinny do miski. Możesz użyć dowolnego ulubionego oleju. Ale lepiej wziąć bezwonny. Dokładnie wymieszaj masę kefirową, aby kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuściły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie weź mąkę i zacznij stopniowo mieszać ją z ciastem. Mąkę można przesiać bezpośrednio do miski lub zrobić to wcześniej. Przesiana mąka sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i puszyste. Pozostaw około 50 gramów mąki do rozwałkowania ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw zagniataj ciasto łyżką, a gdy stanie się to trudniejsze, przenieś ciasto na stół lub deskę posypaną mąką i zagniataj rękami. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Powinien stać się jednorodny, miękki. Może trochę przykleić się do rąk, to nie jest straszne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotowe ciasto do miski. Przykryj serwetką lub dokręć miskę folią spożywczą, aby się nie zwietrzyła. Pozostaw to na 20 minut. W tym czasie w cieście powstaje gluten, dzięki czemu ciasto staje się bardziej elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie zrób nadzienie do tortilli. Jak zrobić nadzienie? Jego podstawą jest twaróg. Lepiej nie brać ziarnistego, ponieważ duże ziarna mogą rozerwać ciasto podczas zwijania tortilli. Umyj i wysusz warzywa, a następnie drobno posiekaj. Możesz użyć dowolnej dostępnej zieleni. Wziąłem mieszankę koperku, pietruszki i szczypiorku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce włóż twaróg, posiekane zioła, sól do smaku i dodaj przyprawy. Dodałam świeżo zmielony czarny pieprz. Użyj swoich ulubionych przypraw lub dodaj coś nowego, ponieważ zawsze możesz poeksperymentować i uzyskać nowy smak.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj miksturę, aby nadzienie było gładkie, a sól i przyprawy równomiernie rozłożone. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Będziemy mieli trzy tortille, więc podziel gotowe nadzienie twarogowe na trzy równe części. Użyłem wagi kuchennej, ale całkiem możliwe jest podzielenie masy na oko. Zwiń nadzienie w bułki, łatwo to zrobić, jeśli twaróg jest umiarkowanie wilgotny. Nie jest przerażające, jeśli twaróg nie jest dobrze uformowany, nie wpłynie to na efekt końcowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W tym czasie ciasto wypoczęło, cały płyn został wchłonięty przez mąkę, powstał gluten i teraz wygodnie jest z nim pracować. Zmiażdż ciasto, podziel na 3 równe części i zwiń w Kolobok.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź jedną bułkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 10 centymetrów. W razie potrzeby odkurz powierzchnię mąką, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie stanie się twarde.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść twarożek na środku przedmiotu obrabianego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Owinąć nadzienie ciastem, stopniowo zbierając brzegi tortilli na wierzchu. Dobrze ściśnij krawędzie, aby nadzienie nie wydostało się po rozwałkowaniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Najpierw delikatnie chwyć powstałą kulkę rękami, tworząc okrągłe ciasto. Następnie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby uzyskać około 20 centymetrów średnicy. Staraj się nie rozrywać ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze podgrzej, nie musisz jej niczego smarować. Używam patelni nieprzywierającej, na której tortille się nie przypalą. Ale na zwykłej patelni również powinno działać. Rozłóż tortillę i smaż przez około 3-5 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć tortillę szeroką szpatułką na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Nie skupiaj się już na czasie, ale na stopniu usmażenia tortilli. Powinien się zrumienić, ciasto nie powinno być surowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż gotowe ciasto na dużym talerzu i natychmiast, gdy jest gorące, posmaruj powierzchnię masłem. Skórka stanie się miękka i nabierze kremowego smaku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podsmaż Pozostałe tortille w ten sam sposób, układając je w stos. Ciasta są przewiewne, z delikatnym nadzieniem. Można je jeść zamiast chleba, ale jako niezależne danie są dobre. Podawaj tortille z twarogiem na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy