skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille z twarogiem na patelni na kefirze? Przygotuj jedzenie. Kefir może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a jednocześnie zostaną usunięte ewentualne zanieczyszczenia. Do nadzienia weź świeży twaróg o zawartości tłuszczu co najmniej 5%.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, weź głęboką miskę, wlej kefir o temperaturze pokojowej. Wlej do niego sodę i wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kwasem zawartym w kefirze. W rezultacie uwolni się gaz, który sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier i olej roślinny do miski. Możesz użyć dowolnego ulubionego oleju. Ale lepiej wziąć bezwonny. Dokładnie wymieszaj masę kefirową, aby kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuściły.
Krok 4:
Następnie weź mąkę i zacznij stopniowo mieszać ją z ciastem. Mąkę można przesiać bezpośrednio do miski lub zrobić to wcześniej. Przesiana mąka sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i puszyste. Pozostaw około 50 gramów mąki do rozwałkowania ciasta.
Krok 5:
Najpierw zagniataj ciasto łyżką, a gdy stanie się to trudniejsze, przenieś ciasto na stół lub deskę posypaną mąką i zagniataj rękami. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Powinien stać się jednorodny, miękki. Może trochę przykleić się do rąk, to nie jest straszne.
Krok 6:
Włóż gotowe ciasto do miski. Przykryj serwetką lub dokręć miskę folią spożywczą, aby się nie zwietrzyła. Pozostaw to na 20 minut. W tym czasie w cieście powstaje gluten, dzięki czemu ciasto staje się bardziej elastyczne.
Krok 7:
W tym czasie zrób nadzienie do tortilli. Jak zrobić nadzienie? Jego podstawą jest twaróg. Lepiej nie brać ziarnistego, ponieważ duże ziarna mogą rozerwać ciasto podczas zwijania tortilli. Umyj i wysusz warzywa, a następnie drobno posiekaj. Możesz użyć dowolnej dostępnej zieleni. Wziąłem mieszankę koperku, pietruszki i szczypiorku.
Krok 8:
W misce włóż twaróg, posiekane zioła, sól do smaku i dodaj przyprawy. Dodałam świeżo zmielony czarny pieprz. Użyj swoich ulubionych przypraw lub dodaj coś nowego, ponieważ zawsze możesz poeksperymentować i uzyskać nowy smak.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj miksturę, aby nadzienie było gładkie, a sól i przyprawy równomiernie rozłożone. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Będziemy mieli trzy tortille, więc podziel gotowe nadzienie twarogowe na trzy równe części. Użyłem wagi kuchennej, ale całkiem możliwe jest podzielenie masy na oko. Zwiń nadzienie w bułki, łatwo to zrobić, jeśli twaróg jest umiarkowanie wilgotny. Nie jest przerażające, jeśli twaróg nie jest dobrze uformowany, nie wpłynie to na efekt końcowy.
Krok 11:
W tym czasie ciasto wypoczęło, cały płyn został wchłonięty przez mąkę, powstał gluten i teraz wygodnie jest z nim pracować. Zmiażdż ciasto, podziel na 3 równe części i zwiń w Kolobok.
Krok 12:
Weź jedną bułkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 10 centymetrów. W razie potrzeby odkurz powierzchnię mąką, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie stanie się twarde.
Krok 13:
Umieść twarożek na środku przedmiotu obrabianego.
Krok 14:
Owinąć nadzienie ciastem, stopniowo zbierając brzegi tortilli na wierzchu. Dobrze ściśnij krawędzie, aby nadzienie nie wydostało się po rozwałkowaniu.
Krok 15:
Najpierw delikatnie chwyć powstałą kulkę rękami, tworząc okrągłe ciasto. Następnie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby uzyskać około 20 centymetrów średnicy. Staraj się nie rozrywać ciasta.
Krok 16:
Umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze podgrzej, nie musisz jej niczego smarować. Używam patelni nieprzywierającej, na której tortille się nie przypalą. Ale na zwykłej patelni również powinno działać. Rozłóż tortillę i smaż przez około 3-5 minut.
Krok 17:
Odwróć tortillę szeroką szpatułką na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Nie skupiaj się już na czasie, ale na stopniu usmażenia tortilli. Powinien się zrumienić, ciasto nie powinno być surowe.
Krok 18:
Połóż gotowe ciasto na dużym talerzu i natychmiast, gdy jest gorące, posmaruj powierzchnię masłem. Skórka stanie się miękka i nabierze kremowego smaku.
Krok 19:
Podsmaż Pozostałe tortille w ten sam sposób, układając je w stos. Ciasta są przewiewne, z delikatnym nadzieniem. Można je jeść zamiast chleba, ale jako niezależne danie są dobre. Podawaj tortille z twarogiem na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g