klopsiki bez ryżu na patelni z sosem

delikatne, miękkie, soczyste i bardzo smaczne! Na każdy dzień. Klopsiki bez ryżu na patelni z sosem można przygotować z dowolnego mięsa. Sos na bazie pomidorów i soi nasiąka mielonym mięsem, nadając mu bardzo ciekawy smak. To danie trafi na lunch lub kolację dla całej rodziny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 33 % 11 g
186 kcal
IG: 36 / 18 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki bez ryżu na patelni z sosem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, a nawet ryby. Mam chudą wieprzowinę. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli w potrawach, możecie jej w ogóle nie dodawać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, koperkiem lub użyć mieszanki różnych ziół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. W razie potrzeby możesz dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę do mięsa mielonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie i uderz w miskę, zbierając je w grudkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z mielonego mięsa uformuj równe okrągłe klopsiki nieco większe niż orzech włoski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do panierowania wlej trochę mąki do miski. Możesz również panierować klopsiki w bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj klopsiki w mące ze wszystkich stron i strząśnij nadmiar.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż klopsiki i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Na koniec zmniejsz ogień do minimum.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas smażenia klopsików przygotuj sos. Sos pomidorowy można zastąpić pastą pomidorową lub posiekanymi pomidorami we własnym soku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sos pomidorowy wymieszaj z wodą i sosem sojowym. SOS posolić, pieprzyć do smaku i mieszać do uzyskania gładkości. Nie dodałem dodatkowej soli, ponieważ sos okazał się tak słony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej klopsiki sosem pomidorowym. Dusić na małym ogniu przez 15 minut do miękkości, od czasu do czasu obracając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj świeże posiekane warzywa i wyłącz ogrzewanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj patelnię pokrywką i odstaw klopsiki na 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj klopsiki z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy