skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki bez ryżu na patelni z sosem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, a nawet ryby. Mam chudą wieprzowinę. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać przyprawy do smaku.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli w potrawach, możecie jej w ogóle nie dodawać.
Krok 3:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, koperkiem lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 4:
W misce połącz mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. W razie potrzeby możesz dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę do mięsa mielonego.
Krok 5:
Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie i uderz w miskę, zbierając je w grudkę.
Krok 6:
Z mielonego mięsa uformuj równe okrągłe klopsiki nieco większe niż orzech włoski.
Krok 7:
Do panierowania wlej trochę mąki do miski. Możesz również panierować klopsiki w bułce tartej.
Krok 8:
Rozwałkuj klopsiki w mące ze wszystkich stron i strząśnij nadmiar.
Krok 9:
Na patelni na ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż klopsiki i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Na koniec zmniejsz ogień do minimum.
Krok 10:
Podczas smażenia klopsików przygotuj sos. Sos pomidorowy można zastąpić pastą pomidorową lub posiekanymi pomidorami we własnym soku.
Krok 11:
Sos pomidorowy wymieszaj z wodą i sosem sojowym. SOS posolić, pieprzyć do smaku i mieszać do uzyskania gładkości. Nie dodałem dodatkowej soli, ponieważ sos okazał się tak słony.
Krok 12:
Polej klopsiki sosem pomidorowym. Dusić na małym ogniu przez 15 minut do miękkości, od czasu do czasu obracając.
Krok 13:
Dodaj świeże posiekane warzywa i wyłącz ogrzewanie.
Krok 14:
Przykryj patelnię pokrywką i odstaw klopsiki na 10 minut.
Krok 15:
Podawaj klopsiki z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g