pilaw gryczany z kurczakiem na patelni

proste, smaczne i aromatyczne danie z gryki i kurczaka! Jakoś wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że pilaw to ryż z kurczakiem. Ale okazuje się, że zamiast ryżu można użyć gryki i uzyskać to samo smaczne, a także zdrowe danie. W końcu kasza gryczana jest uważana za znacznie zdrowszą niż ryż, jest bogata w żelazo niezbędne dla ludzkiego ciała. Proces przygotowania potrawy jest również prosty i szybki, więc jest to świetna opcja na kolację dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 56 % 24 g
192 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie według listy. Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, aż woda stanie się przezroczysta. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w drobną kostkę. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz użyć całej tuszy kurczaka, krojąc ją na kawałki wraz z kośćmi. Następnie myjemy mięso, pozwalamy płynowi spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię (lepiej użyć głębokiej grubościennej patelni, rondla lub kotła). Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na patelni, smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij mięso z kurczaka na patelnię do warzyw. Dodaj sól i czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć warzywa z kurczakiem, od czasu do czasu mieszając łopatką, na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe. Następnie wlej pół szklanki wody, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw warzywa z kurczakiem do duszenia na 10 minut. Ciecz w tym czasie powinna prawie całkowicie odparować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej umyte płatki na patelnię z kurczakiem i warzywami. I wlej wodę zgodnie z porcjami: dwie i pół części wody na jedną część płatków. Pozostaw kaszę gryczaną z kurczakiem pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj, spróbuj gotowości. Jeśli wydaje się, że płatki są nadal słabo ugotowane, możesz wlać trochę płynu, w razie potrzeby dodać przyprawy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłącz ogień, pozostaw naczynie na kuchence pod pokrywką na kolejne 20 minut. Gotowe danie powinno być bez płynu, ale jednocześnie gryka nie powinna być sucha. Podawaj pilaw z gryki i kurczaka do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy