skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie według listy. Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, aż woda stanie się przezroczysta. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w drobną kostkę. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz użyć całej tuszy kurczaka, krojąc ją na kawałki wraz z kośćmi. Następnie myjemy mięso, pozwalamy płynowi spłynąć.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię (lepiej użyć głębokiej grubościennej patelni, rondla lub kotła). Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na patelni, smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.
Krok 5:
Wyślij mięso z kurczaka na patelnię do warzyw. Dodaj sól i czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Mieszać.
Krok 6:
Smażyć warzywa z kurczakiem, od czasu do czasu mieszając łopatką, na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe. Następnie wlej pół szklanki wody, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw warzywa z kurczakiem do duszenia na 10 minut. Ciecz w tym czasie powinna prawie całkowicie odparować.
Krok 7:
Wlej umyte płatki na patelnię z kurczakiem i warzywami. I wlej wodę zgodnie z porcjami: dwie i pół części wody na jedną część płatków. Pozostaw kaszę gryczaną z kurczakiem pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj, spróbuj gotowości. Jeśli wydaje się, że płatki są nadal słabo ugotowane, możesz wlać trochę płynu, w razie potrzeby dodać przyprawy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Krok 8:
Wyłącz ogień, pozostaw naczynie na kuchence pod pokrywką na kolejne 20 minut. Gotowe danie powinno być bez płynu, ale jednocześnie gryka nie powinna być sucha. Podawaj pilaw z gryki i kurczaka do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g