grzanki bez jajek

wspaniałe domowe grzanki bez jajek w kilka minut! Grzanki bez jajek to świetna opcja" utylizacja & quot; wczorajszego bochenka, którego już mało kto będzie jadł. Z tego rodzaju produktów chlebowych można przygotować małe krakersy, opiekając kostki bochenka na patelni lub gotując je w piekarniku, z przyprawami i bez, z masłem i bez. A także taki wczorajszy bochenek jest doskonałym produktem do przygotowywania różnych grzanek.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 71 % 36 g
256 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy potrzebne do przygotowania grzanek bez jajek. Będziesz potrzebował bochenka (najlepiej wczorajszego, gęstszego), świeżego naturalnego mleka, granulowanego cukru, odrobiny cukru waniliowego i naturalnego masła do smażenia grzanek. Liczba produktów jest warunkowa. Plasterki bochenka mogą wymagać nieco więcej. Wszystko zależy od stopnia wysuszenia bochenka i wielkości kawałków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do miski, w której wygodnie będzie zanurzyć plastry bochenka. Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy do mleka, mieszaj łyżką stołową, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie namocz plastry bochenka z obu stron w słodkim mleku i połóż na talerzu, aby nadmiar mleka spłynął.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozpuść część masła, włóż plastry bochenka zanurzone w mleku do gorącego oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż plasterki batonana na średnim ogniu, aż będą apetyczne zrumienione z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowe gorące grzanki bez jajek do czystego talerza, udekoruj tak, jak lubisz i natychmiast, gdy grzanki są świeże i gorące! Świeżo przygotowane grzanki są znacznie smaczniejsze i bardziej apetyczne! Smacznego!

podczas serwowania gotowe grzanki bez jajek można uzupełnić świeżymi lub konserwowanymi jagodami, owocami, aromatycznymi ziołami (mięta, melisa, świeży tymianek).
do takich grzanek można również podać dżem lub dżem, mleko skondensowane, miód.
zamiast cukru waniliowego w mleku możesz umieścić zmielony cynamon na czubku noża: grzanki nabiorą apetycznego smaku cynamonu.
podczas serwowania, alternatywnie, możesz ozdobić grzanki bez jajek według własnego gustu: posypane cukrem pudrem lub ozdobione czekoladową polewą jagodową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy