skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy potrzebne do przygotowania grzanek bez jajek. Będziesz potrzebował bochenka (najlepiej wczorajszego, gęstszego), świeżego naturalnego mleka, granulowanego cukru, odrobiny cukru waniliowego i naturalnego masła do smażenia grzanek. Liczba produktów jest warunkowa. Plasterki bochenka mogą wymagać nieco więcej. Wszystko zależy od stopnia wysuszenia bochenka i wielkości kawałków.
Krok 2:
Wlej mleko do miski, w której wygodnie będzie zanurzyć plastry bochenka. Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy do mleka, mieszaj łyżką stołową, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3:
Delikatnie namocz plastry bochenka z obu stron w słodkim mleku i połóż na talerzu, aby nadmiar mleka spłynął.
Krok 4:
Na patelni rozpuść część masła, włóż plastry bochenka zanurzone w mleku do gorącego oleju.
Krok 5:
Smaż plasterki batonana na średnim ogniu, aż będą apetyczne zrumienione z obu stron.
Krok 6:
Przenieś gotowe gorące grzanki bez jajek do czystego talerza, udekoruj tak, jak lubisz i natychmiast, gdy grzanki są świeże i gorące! Świeżo przygotowane grzanki są znacznie smaczniejsze i bardziej apetyczne! Smacznego!
podczas serwowania gotowe grzanki bez jajek można uzupełnić świeżymi lub konserwowanymi jagodami, owocami, aromatycznymi ziołami (mięta, melisa, świeży tymianek).
do takich grzanek można również podać dżem lub dżem, mleko skondensowane, miód.
zamiast cukru waniliowego w mleku możesz umieścić zmielony cynamon na czubku noża: grzanki nabiorą apetycznego smaku cynamonu.
podczas serwowania, alternatywnie, możesz ozdobić grzanki bez jajek według własnego gustu: posypane cukrem pudrem lub ozdobione czekoladową polewą jagodową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g