sandacz w cieście

Filet z sandacza w niezwykle smacznym chrupiącym cieście! Delikatny, soczysty filet z Walleye w pachnącym chrupiącym cieście to wspaniała opcja na danie rybne na rodzinny obiad lub kolację. Gotuj filety z dowolnej ryby w ten sam sposób-spodoba ci się wynik!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 15 % 6 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć sandacza w cieście? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ryby najlepiej spożywać schłodzone. Mogą to być zarówno steki z Walleye, jak i filety z Walleye. Jeśli masz mrożoną rybę, musisz ją odpowiednio rozmrozić: po zamrażarce umieść ją w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w wyższej temperaturze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rybę, Usuń widoczne duże kości, osusz. Pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jajko - musisz to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera wiele bakterii. Wbij jajko do miski, trochę soli i wymieszaj widelcem. Jeśli chcesz, możesz dodać do jajka swoje ulubione świeże zioła: może posiekany koperek lub szczypiorek, a może posiekany ząbek czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę na osobny talerz. Radzę zawsze przesiać i przesiać-podczas tego procesu nasyca się tlenem i ciasto okaże się bardziej przewiewne. Sól mąkę i wymieszaj. Tutaj możesz dodać do niego suszone przyprawy: mieloną ostrą paprykę lub paprykę, tymianek lub zioła prowansalskie. Mówiąc o mące, może to być zwykła pszenica. Ale mąka ryżowa jest również dobra do gotowania potraw rybnych - danie okaże się bardzo oryginalne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Każdy kawałek ryby dobrze zwiń w mieszankę mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dobrze zanurz w masie jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I jeszcze raz zwiń mąkę ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: od słonecznika po oliwkę. Ale jeśli zamierzasz coś smażyć, a nawet chrupiące, olej musi być rafinowany, aby nie przypalić się na patelni. Połóż kawałki ryby, smaż na małym ogniu przez około 8-10 minut. Nie rób dużego ognia - ciasto się zarumieni, a ryba pozostanie surowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ostrożnie odwróć kawałki ryby i smaż z drugiej strony przez taki sam czas. Być może będziesz musiał przykryć patelnię pokrywką, aby na pewno ryba się ugotowała.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ryby z ryżem, ziemniakami lub z warzywami i sałatkami warzywnymi. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy