skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć sandacza w cieście? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ryby najlepiej spożywać schłodzone. Mogą to być zarówno steki z Walleye, jak i filety z Walleye. Jeśli masz mrożoną rybę, musisz ją odpowiednio rozmrozić: po zamrażarce umieść ją w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w wyższej temperaturze.
Krok 2:
Dobrze opłucz rybę, Usuń widoczne duże kości, osusz. Pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Dobrze umyj jajko - musisz to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera wiele bakterii. Wbij jajko do miski, trochę soli i wymieszaj widelcem. Jeśli chcesz, możesz dodać do jajka swoje ulubione świeże zioła: może posiekany koperek lub szczypiorek, a może posiekany ząbek czosnku.
Krok 4:
Przesiej mąkę na osobny talerz. Radzę zawsze przesiać i przesiać-podczas tego procesu nasyca się tlenem i ciasto okaże się bardziej przewiewne. Sól mąkę i wymieszaj. Tutaj możesz dodać do niego suszone przyprawy: mieloną ostrą paprykę lub paprykę, tymianek lub zioła prowansalskie. Mówiąc o mące, może to być zwykła pszenica. Ale mąka ryżowa jest również dobra do gotowania potraw rybnych - danie okaże się bardzo oryginalne
Krok 5:
Każdy kawałek ryby dobrze zwiń w mieszankę mąki.
Krok 6:
Następnie dobrze zanurz w masie jajecznej.
Krok 7:
I jeszcze raz zwiń mąkę ze wszystkich stron.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolna roślina: od słonecznika po oliwkę. Ale jeśli zamierzasz coś smażyć, a nawet chrupiące, olej musi być rafinowany, aby nie przypalić się na patelni. Połóż kawałki ryby, smaż na małym ogniu przez około 8-10 minut. Nie rób dużego ognia - ciasto się zarumieni, a ryba pozostanie surowa.
Krok 9:
Następnie ostrożnie odwróć kawałki ryby i smaż z drugiej strony przez taki sam czas. Być może będziesz musiał przykryć patelnię pokrywką, aby na pewno ryba się ugotowała.
Krok 10:
Podawaj ryby z ryżem, ziemniakami lub z warzywami i sałatkami warzywnymi. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g