skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną kapustę z mięsem w garnku? Umyj miąższ wołowy i pokrój na porcje, usuwając jednocześnie twarde, żylaste Filmy, jeśli takie istnieją.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu. Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go podgrzej. Podsmaż wołowinę na wysokim ogniu ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor. Tak więc mięso w gotowym naczyniu będzie bardziej soczyste i miękkie.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podsmaż warzywa na oleju słonecznikowym (jedna łyżka stołowa) do miękkości.
Krok 4:
W głębokim rondlu ułóż pierwszą warstwę smażonej wołowiny, a następnie cebuli i marchewki.
Krok 5:
Należy przygotować świeżą białą kapustę. Konieczne jest usunięcie kilku górnych arkuszy z głowy. Nie będą potrzebne. Ostrym nożem drobno posiekaj kapustę. Posyp solą i pamiętaj trochę rękami.
Krok 6:
Włóż kapustę do garnka.
Krok 7:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą.
Krok 8:
Mały hack życia. Jeśli zostanie mi nieodebrana pasta pomidorowa i nie przewiduje się jej użycia w najbliższym czasie, po prostu formuję z niej porcje wielkości jednej łyżki stołowej i zamrażam. Porcja koncentratu pomidorowego jest przechowywana w zamrażarce do trzech miesięcy i bardzo wygodnie jest ją dodawać do potraw.
Krok 9:
Posolić kapustę, dodać suszone zioła i liść laurowy. Wlej koncentrat pomidorowy z wodą. Moim sekretem pysznego duszonego jarmużu jest dodanie cukru. Dusić kapustę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dodając wodę, jeśli to konieczne, przez godzinę.
Nie lubię doskonałych kształtów. Ale to danie znajduje się gdzieś bardzo blisko ideału. Do mojego - na pewno.
tutaj jest mnóstwo odcieni smaku: słodki, kwaśny, słony, pikantny. Ta różnorodność wpływa na wszystkie zmysły, a żołądek mówi: "Dziękuję"!
ale nie wierz mi na słowo! Lepiej spróbuj ugotować kapustę z mięsem według tego przepisu. Na pewno nie będzie obojętnych.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g