duszona kapusta z mięsem w garnku

najbardziej smaczne, pożywne i niedrogie danie. Kapusta jest bogatym źródłem przydatnych pierwiastków śladowych i witamin. W połączeniu z delikatną wołowiną i bogatym sosem, to danie będzie częstym gościem na stole. Jest mały sekret w gotowaniu. Ale po pierwsze!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 21 % 4 g
109 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę z mięsem w garnku? Umyj miąższ wołowy i pokrój na porcje, usuwając jednocześnie twarde, żylaste Filmy, jeśli takie istnieją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu. Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go podgrzej. Podsmaż wołowinę na wysokim ogniu ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor. Tak więc mięso w gotowym naczyniu będzie bardziej soczyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podsmaż warzywa na oleju słonecznikowym (jedna łyżka stołowa) do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim rondlu ułóż pierwszą warstwę smażonej wołowiny, a następnie cebuli i marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Należy przygotować świeżą białą kapustę. Konieczne jest usunięcie kilku górnych arkuszy z głowy. Nie będą potrzebne. Ostrym nożem drobno posiekaj kapustę. Posyp solą i pamiętaj trochę rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kapustę do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mały hack życia. Jeśli zostanie mi nieodebrana pasta pomidorowa i nie przewiduje się jej użycia w najbliższym czasie, po prostu formuję z niej porcje wielkości jednej łyżki stołowej i zamrażam. Porcja koncentratu pomidorowego jest przechowywana w zamrażarce do trzech miesięcy i bardzo wygodnie jest ją dodawać do potraw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posolić kapustę, dodać suszone zioła i liść laurowy. Wlej koncentrat pomidorowy z wodą. Moim sekretem pysznego duszonego jarmużu jest dodanie cukru. Dusić kapustę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dodając wodę, jeśli to konieczne, przez godzinę.

Nie lubię doskonałych kształtów. Ale to danie znajduje się gdzieś bardzo blisko ideału. Do mojego - na pewno.
tutaj jest mnóstwo odcieni smaku: słodki, kwaśny, słony, pikantny. Ta różnorodność wpływa na wszystkie zmysły, a żołądek mówi: "Dziękuję"!
ale nie wierz mi na słowo! Lepiej spróbuj ugotować kapustę z mięsem według tego przepisu. Na pewno nie będzie obojętnych.
smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy