skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątrobę z ziemniakami na patelni? Obierz cebulę. Umyj i obierz marchewki. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Zmniejsz ogień do średniego i smaż marchewki z cebulą do miękkości przez pięć minut.
Krok 3:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w dość dużą kostkę. Powinien wyraźnie wyróżniać się w gotowym naczyniu.
Krok 4:
Włóż ziemniaki do rondla z marchewką i cebulą i zalej wodą. Woda powinna całkowicie pokryć ziemniaki. Gotuj warzywa pod przykryciem na małym ogniu przez dwadzieścia minut, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki powinny stać się miękkie.
Krok 5:
Umyj wątrobę i uwolnij z filmów i dróg żółciowych. Wybrałam wątrobę wołową. Pokrój wątrobę na małe kawałki. Dodaj liść laurowy do rondla i włóż wątrobę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne piętnaście minut, aż wątroba się ugotuje.
ilość wody podana w przepisie jest przybliżona. Jego dokładna ilość będzie zależeć od objętości patelni, kształtu krojenia ziemniaków i czasu duszenia. W każdym razie, jeśli woda ma czas na zagotowanie, zawsze możesz ją dodać. W takim przypadku lepiej jest dodać wrzącą wodę lub, w skrajnych przypadkach, gorącą wodę, aby nie zatrzymać procesu obróbki cieplnej.
ale uważaj, wlewając wrzącą wodę do rondla! Ponieważ woda zacznie natychmiast odparowywać, istnieje ryzyko poparzenia rąk parą.
zamiast wątroby wołowej używa się na przykład wieprzowiny i kurczaka, a nawet wątroby królika. Wybierz ten, który masz pod ręką. Smak gotowego dania będzie mniej więcej taki sam.
jedyną rzeczą jest to, że wolę wybierać wątrobę schłodzoną niż mrożoną. Wydaje mi się, że smakuje lepiej.
ziemniaki podczas duszenia zawsze doprowadzam do stanu "plus pięć minut po ugotowaniu". Oznacza to, że kawałki ziemniaków powinny zmiękczyć ich krawędzie i stać się miękkie, a nie ostre, jak właśnie po pokrojeniu. Tak więc w naczyniu zawsze znajduje się niewielka ilość gęstego sosu. Dla mnie jest pyszny, a Ty decydujesz sam!
moim zdaniem dobrze jest podawać takie danie ze świeżą sałatką, doprawioną oliwą z oliwek, chlebem żytnim i dowolnym sosem na bazie pomidorów.
życzę smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g